Preotul Damian, de la capela DGASPC Vaslui, sfat către credincioși: “Gustați din Agheasma Mare timp de opt zile”

0
560
Advertisement

SFINȚIRE… Mii de credincioși vasluieni au participat la slujbele de Bobotează, pe 6 ianuarie, după care au plecat spre casă cu sticle care conțin agheasma mare. Un ritual vechi de mii de ani, care are o mare însemnătate pentru credincioșii ortodocși.

Astfel, agheasma mare are o putere sfințitoare deosebit de mare, ea purtând în sine darurile minunate ale Duhului Sfânt cu mult mai mult decât aghiasma cea mică, susține părintele Petru Damian, de la capela din cadrul DGASPC Vaslui, un preot care face zeci de botezuri, anual, pentru copiii părăsiți și care pleacă în plasament familial. Părintele Damian explică de ce agheasma mare trebuie gustată timp de opt zile.

“Agheasma Mare se gustă în fiecare zi, opt zile la rând, pe nemâncate.

De ce opt zile, și nu șapte? Pentru că, așa cum spune într-o rugăciune, ea este curățitoare spre viața veșnică.

Gustând opt zile din apa aceasta, ne aducem aminte de botezul nostru, care a fost săvârșit pentru ca noi să avem arvuna vieții veșnice, mântuirea și dobândirea vieții veșnice. Cifra 8 este simbolul veșniciei.

Deci, opt zile la rând gustăm apa aceasta, ne sfințim, ne întărim și înmulțim în noi harul pe care l-am primit la botez – fără ca aceasta să fie o repetare a botezului, bineînțeles – ne curățim și devenim mai iubiți de Dumnezeu-Tatăl, mai întăriți în credință de către Dumnezeu-Fiul și mai sfințiți de către Duhul Sfânt.

Cu această apă se sfințește și spațiul unde locuim și unde lucrăm, pentru că este aducătoare de binecuvântare. Creștinii obișnuiesc să stropească cu agheasmă și pământul și animalele din gospodărie, având credința că această apă aduce ocrotire și binecuvântare de la Dumnezeu.

Aceste acte ne descoperă că sfințirea apei de Bobotează are drept scop sfințirea întregii creații”,

mai spune preotul Damian.

Print Friendly, PDF & Email