PS Ignatie, Episcopul Hușilor, slujbă religioasă în mănăstirea în care a murit Irina Cornici

0
397




SCHITUL OCOLIT DE CREDINCIOȘI… Duminica trecută, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Tanacu, Protopopiatul Vaslui, adică exact mănăstirea în care a murit, în cadrul unui ritual de exorcizare, tânăra Irina Cornici, acum 15 ani.









Pericopa evanghelică a duminicii în care PS Ignatie a slujit la Tanacu a vorbit despre minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadara. În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre binele pe care trebuie să îl vedem, să îl împărtășim cu cei de lângă noi și să îl înmulțim.

„Oricât ne-am strădui să negăm existența diavolului, vedem efectele lucrării lui în viața omului.

Profilul celui care are un chip demonic este întotdeauna cel al unui furios, nervos și mic la suflet.

Omul cu reflexe demonice nu știe să se bucure de binele care se săvârșește cu cei din jurul său. Exact cum n-au știut să se bucure locuitorii acestei cetăți, în momentul în care au văzut că sunt vindecați acești doi oameni, care trăiau într-o manieră dezumanizantă. Erau așa de mici la suflet, încât pentru ei, porcii, unde a mers această legiune de demoni, au fost mult mai importanți decât sufletele a doi oameni vindecați.

De fapt, micimea de suflet se manifestă ori de câte ori noi avem acestă tendință, care devine reflex, devine ca o obișnuință în a nega sau a vedea binele care se săvârșește în jurul nostru.

Câți oameni sunt care nu știu să se bucure de binele pe care îl săvârșește cineva?

Cu cât încerci să înăbuși binele care se săvârșește asupra cuiva, cu cât încerci să radiezi realitatea aceasta a binelui, prin calomnie, prin ură și prin răutate, cu atât dovedești că ești un om posedat de cel rău și că ai un comportament demonic.

Sunt atâtea suflete care se chinuie și nu pot să vadă binele pe care îl face o anumită persoană, pe care ei nu o simpatizează.

Când nu simpatizezi pe cineva, cel mai mult te deranjează, nu răul pe care îl face, pentru că de acesta te bucuri, ești fericit, că acea persoană pe care nu o simpatizezi, are și ea momentele ei de cădere, momentele ei de rătăcire.

Cel mai mult te deranjează la omul pe care nu îl simpatizezi, poate chiar îl urăști, binele pe care îl pune în mișcare și pe care tu încerci să îl înăbuși, să nu îl vezi și să îl acoperi cu minciuni, cu falsuri și cu calomnii.

Așa se explică dorința nesăbuită a unor oameni să calomnieze, să urască în mod gratuit.

Ce înseamnă să urăști în mod gratuit?

N-ai niciun motiv în a-l urî pe cel pe care nu îl simpatizezi și atunci începi să inventezi tot felul de situații, tot felul de stări, în legătură cu acea persoană, tocmai pentru a-l denigra.

Acest comportament, să știți, că este unul demonic. De ce vă spun că este unul demonic? Doar diavolul nu se poate bucura de bine, de binele săvârșit. Pentru că binele vine de la Dumnezeu. Un om când săvârșește binele, face fapte bune, îl inspiră Dumnezeu, pentru că Domnul este Însăși Bunătatea absolută.

Dumnezeu iubește binele. Omului sfânt, cel plin de noblețe sufletească, îi este drag să vorbească despre binele săvârșit și să vadă binele în jurul său. Făcând aceasta, are și capacitatea de a-l multiplica, de a-i ajuta pe cei care mai au scăpări, să săvârșească binele”,

a spus Preasfințitul Ignatie, în fața credincioșilor strânși la schitul de la Tanacu.

„De aceea, Domnul să ne ajute să ne bucurăm întotdeauna de binele săvârșit. Noi înșine să îl multiplicăm, să îl răspândim și noi înșine, să căutăm să luptăm, să ne nevoim, să încercăm să fim mai buni. Nu poți să fii mai bun, dacă nu te bucuri de binele pe care îl săvârșește aproapele tău.

Schimbarea ta în răutate începe întotdeauna din această atitudine de a nu te bucura de binele pe care îl face semenul tău. Această lipsă de bucurie este cea care te va transforma într-un om foarte urât și mic la suflet”,

a completat înaltul prelat.