Război între bugetarii vasluieni: „O bonă la Vaslui costă 2.000 de lei?”

0
327

În ultimele zile, bugetarii vasluieni au primit salariile pentru luna aprilie. Pentru mii de bugetari, în special cei cu copii mici, starea de urgență națională le-a adus sume importante la leafă, de la 2.000 la 5.000 de lei în plus față de ceea ce încasau în mod obișnuit.În Sănătate, în IPJ sau la Penitenciarul Vaslui, sectoare în care nu s-au acordat zile libere pentru creșterea copiilor pe perioada stării de urgență, mii de angajați au primit salarii uriașe, la jumătatea lunii mai.

„A plouat cu bani! Cei care au copii sub 12 ani și nu și-au luat liber în perioada stării de urgență au primit mii de lei în plus. Și-au făcut crucea, când au văzut sumele uriașe pe care le-au luat în plus”, a spus un cadru sanitar, la adăpostul anonimatului.

„De ce numai părinții cu copii sub 12 ani au fost importanți? Cei care au copii de 13 ani se pot considera scăpați? Nu știm cine a făcut împărțirea asta, însă am ajuns să ne certăm între noi din cauza acestor bani”, a mărturisit un alt cadrul medical, la adăpostul anonimatului.

Prin modificările aduse de Ordonanța de Urgență 30/2020, angajații din sistemul național de apărare, angajații din penitenciare, personalul din unitățile sanitare publice și alte categorii stabilite prin lege, după caz, ce nu au beneficiat de prevederile Legii 19/2020 privind acordarea zilelor libere, au avut dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantumul indemnizației reglementate de această lege, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada stării de urgență în situația în care celălalt părinte nu a beneficiat de drepturile prevăzute de această lege.

Indemnizația acordată pentru fiecare zi liberă a fost stabilită la 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Acordarea de zile libere plătite pentru perioada până la încheierea cursurilor anului școlar 2019-2020, adică până pe 12 iunie, nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice, personalului din serviciile sociale rezidențiale și altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor.

„Sunt colege care au primit 2.000 în plus la salarii, altele 4.000, 4.500 de lei, pentru că au stat la serviciu în starea de urgență și nu și-au luat zile libere pentru creșterea copiilor. Toată lumea și-a făcut cruce, când a văzut puhoiul de bani în plus.

Stau și mă întreb: este adevărat că fiecare dintre noi, cei care lucrăm în sistemul sanitar, suntem supuși pericolului infectării cu Covid 19, dar chiar trebuiau dați 4.000 de lei pentru creșterea copiilor? Atât costă o bonă în Vaslui? Am ajuns să ne certăm între noi, pentru că acei părinți care avem copii de 13 ani nu primim niciun leu, doar cei cu copii de 12 ani”, spune un cadru sanitar, extrem de nemulțumit.https://vasluianul.ro/wp-content/uploads/2024/04/ciupi-jpg.webp