Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Vaslui au verificat, săptămâna trecută, serviciile specializate de gestionare a câinilor fără stăpân, adăposturile publice pentru câinii fără stăpân, precum și respectarea regimului de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, respectiv respectarea legislației sanitar-veterinare privind comercializarea exemplarelor canine.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Vaslui au mers în comunele Ivănești și Duda-Epureni, în vederea verificării legislației aplicabile regimului serviciilor specializate de gestionare a câinilor fără stăpân, a adăposturilor publice pentru câinii fără stăpân.
Cu ocazia activităților desfășurate, au fost legitimate 36 de persoane și au fost verificate 40 de exemplare canine și din specia ecvină, fiind aplicate 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 12.400 de lei.
Dintre acestea, 9 au fost aplicate pentru abateri la O.U.G. 55 din 2002, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, 7 au fost aplicate pentru abateri prevăzute de O.U.G. 155 din 2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân și 7 au fost aplicate pentru abateri prevăzute de H.G. 984 din 2005, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Reamintim o parte din legislația aplicabilă:
Extras din ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 55 din 30 aprilie 2002, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi
Articolul 1
În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
- a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
- b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Articolul 4
(1) Proprietarii de câini prevăzuţi la art. 1 au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:
- a) numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
- b) efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
- c) efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la 1 lit. a);
- d) existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la 1 lit. a).
(2) În cazul schimbării adresei imobilului menţionat la alin. (1) proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă, documentele prevăzute la alin. (1).
(3) Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.