Actualitate

Reportaj din mirifica luncă a Prutului. Omul de afaceri Emil Savin, managerul general Transmir, a transformat Cârja într-un colț de rai al Europei: ”Mă mândresc cu ce am făcut aici”

Satul Cârja, orașul Murgeni. Un sat cu oameni gospodari, amplasat pe malul râului Prut. Un loc plin de farmec și de mister, căruia mulți vasluieni i-au găsit o titulatură pe măsură: Raiul de la Cârja. În acest colț de rai, un om de afaceri vasluian a făcut un pariu cu el însuși, atunci când a decis să salveze tot ce se mai putea din vechile bazine piscicole, punând pe picioare o frumoasă afacere agricolă. Cei care cunosc povestea actuală a bazinelor piscicole de la Cârja știu că investitorul a salvat natura, a salvat tot ce se putea în acest colț al Uniunii Europene, pentru că satul Cârja este ultima localitate din UE. Dincolo de Prut, este Basarabia, o țară care trece prin frământări grele, în această perioadă.

Vorbim de dl. Emil Savin, managerul general al grupului de firme Transmir, cel care a pus pe picioare o firmă puternică, înfloritoare în domeniul infrastructurii rutiere și care, cu câțiva ani în urmă, s-a decis să salveze ceea ce vasluienii numeau ”Raiul de la Cârja”. Fără domnia-sa, poate că astăzi am fi vorbit de un dezastru ecologic, cum s-a văzut în atâtea locuri din țară. Grupul Transmir a înființat aici Ferma Salcia, pe care un tânăr inginer agronom, Costel Nae, o are în grijă, zi de zi. Ferma Salcia lucrează în jur de 650 de hectare în zona Murgeni, cu rezultate excelente. Este adevărat, anul trecut a fost un an greu pentru agricultorii de la Salcia, cu producții mici la grâu, dar sunt speranțe pentru acest an, spune ing. Nae.

De un an de zile, Ferma Salcia are și viței din două rase celebre. Rasa Montbeliarde, care are deja un număr de viței la Cârja, este o rasă de bovine originală în Franța (sec. XIX), în regiunea Franche-Comté. Datorită proporției de cazeină din lapte, laptele acestor vaci este folosit în principal pentru producția de brânză. Rasa este larg răspândită în întreaga lume. În țara noastră, este una dintre rasele de lapte care se află în prim-plan în ceea ce privește efectivul. A doua rasă prezentă în grajdurile de la Cârja, ne-a spus ing. Costel Nae, este Holstein-Frisian, o rasă de vaci populară, cunoscută ca și o rasa productivă fiind una din cele mai răspândite rase de vaci pe mapamond.

Ce să mai spui, când realizezi câtă muncă, cu ce eforturi se ține o fermă de elită a agriculturii românești, în acest colț de lume? Pe lângă vaci de rasă, cultivarea terenului sau alte activități, la Ferma Salcia multă lume trudește la cele 400 de hectare de luciu de apă, cunoscutele bazine piscicole de aici. Un rai și pentru multe specii de animale care și-au găsit adăpost în imensitatea de stuf de la Cârja.

Omul care a făcut posibil Miracolul de la Cârja, dl. Savin, este îndrăgostit de caii de rasă pe care îi îngrijește ca pe lumina ochilor. Sunt exemplare din rasa Frizian, o rasă provenită din Friesland, Olanda, de aici și numele. Originile sale sunt străvechi, estimate chiar la 1000 de ani, înainte de Hristos. O rasă folosită inițial pentru activitățile de tracțiune, fiind un cal cu o putere deosebită. Spune că are două iepe și doi armăsari, pe care îi folosește din când la trăsură sau șaretă, când iese la plimbare, dată fiind forța lor extraordinară.

”Este un loc în care mă relaxez, după zile grele, mai ales în domeniul construcției de drumuri și poduri, un sector atât de complicat în ultimii ani. Am aici 100 de vaci de lapte, tăurași, vițele pentru reproducție, 100 de oi, cam 100 de porci, un mic CAP. Eu am lucrat la CAP, pe timpul comunismului, am văzut că era un lucru bun și am spus că nu trebuie pierdute modelele cu care am crescut în viață. Creștem animale și mâncăm bio, de pe munca noastră”, spune dl. Savin.

Mândria managerului Transmir este și Ferma piscicolă, cu cele 400 de hectare de luciu de apă, populată cu crap, fitofarg, multe specii de pește, specifice zonei.

”Le combinăm. Nu ne ocupăm doar de construcții la drumuri și poduri, vrem să arătăm că se pot face lucruri frumoase și în agricultură. Mă mândresc cu ceea ce facem aici, în Ferma Salcia”, spune omul de afaceri.

Daniel Tănăsuc

Recent Posts

Reacția președintelui PSD, Marcel Ciolacu, la excluderea Dianei Șoșoacă din lupta pentru Cotroceni: „Hotărârea CCR pare disproporționată”

Premierul Marcel Ciolacu, candidat la prezidențiale, a reacționat duminică la scoaterea Dianei Şoşoacă din cursa…

2 ore ago

Peste 140 de copii din Vaslui și Huși, la prima ediție a concursului ”Șah în școală”

De Zilei Mondială a Educației, Primăria Vaslui, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și…

6 ore ago

FESTIVALUL UMORULUI Parada costumelor de teatru, Teatrul Victor Ion Popa, reprezentație de excepție

Pentru 9 zile, Vaslui este capitala umorului românesc, iar startul a fost dat de o…

6 ore ago

Nicolae Ciucă, președintele PNL: ”PSD se va confrunta cu mine în turul II”

Liderul PNL și candidatul la președinția României, Nicoale Ciucă, a reacționat, seara trecută, după ce…

6 ore ago

Ploi și furtuni în zona Moldovei, Vasluiul este sub Cod Galben

Un nou cod galben de ploi a fost anunțat de meteorologi. Va ploua de astăzi…

7 ore ago

ISU Vaslui: Echipamente de 320 milioane lei, salvate în incendiul de la Rulmenți, De la ce a pornit dezastrul

După mai bine de trei ore de efort, pompierii militari au lichidat incendiul de la…

18 ore ago