Revolta țăranilor din Ulea: „Le răsturnăm tractoarele! Ajunge!”

0
1057


AJUNGE CU ABUZURILE!… Satul Ulea, din comuna Bogdănești. Un loc uitat de lume și de autorități, în care oamenii se zbat pentru a supraviețui, de multe ori, de la o zi la alta. Aici, ca în multe alte sate vasluiene, oamenii s-au săturat de minciunile celor care au condus Comcereal în ultimii ani.„După ce a plecat dl. Porumboiu, nu am mai primit nimic! Niciun bob de grâu, nimic! De cinci-șase ani, suntem zeci și zeci de proprietari de terenuri care nu am primit nimic de la Comcereal. De asta, am decis să dăm terenurile unui investitor local, dl. Gabi Isac, care va lucra terenurile și ne va da arenda, nu mai acceptăm mizeriile celor de la Comcereal. Dacă vin să ne întoarcă recolta, le răsturnăm tractoarele!”,

strigă sătenii din Ulea.

Miza administratorilor speciali de la Comcereal, conform discuțiilor cu fermierii din mai multe colțuri ale județului, este una singură: până la 15 iunie, conducătorii temporari ai acestei firme agricole se bat pentru a pune mâna pe milioanele de euro subvenții de la APIA, fix ca în vremea lui Cojocaru!

După ce Plahotniuc și Cojocaru au dat bir cu fugiții – Plahotniuc a fugit din R.Moldova, Cojocaru a fugit de la Vaslui! – mii de proprietari de terenuri din județ, care aveau terenuri la Comcereal, s-au trezit ai nimănui. Cât timp oamenii lui Plahlotniuc au condus Comcereal, nu au primit arendă, ani de zile, așa că au căutat soluții.

La fel s-a întâmplat și la Ulea, unde 100 de hectare ale unor săteni din zonă au fost predate unui investitor local, Gabi Isac. Omul a fost de bună credință și a făcut totul ca la carte, la fel ca și proprietarii de terenuri.

„Oamenii au făcut tabele cu suprafețele pe care le dețineau, au făcut adrese prin care au notificat primăria că nu vor să mai lase terenurile la Comcereal, erau mințiți și înșelați de prea mulți ani. Au anunțat primăria că reziliază contractele cu Comcereal, pentru că au fost mințiți atâția ani. Proprietarii de terenuri au trimis adresele de reziliere și către Comcereal, prin care au spus că nu mai vor să lucreze cu cei cărora nu le-au dat nimic atâția ani”,

a explicat fermierul Isac.

Fermierul, alături de oamenii din Ulea, a înregistrat noile contracte la primărie, deci conducerea executivă a primăriei Bogdănești a semnat pentru ca acele 100 de hectare din sat să fie lucrate de Isac. Zis și făcut. Omul a arat, a însămânțat, a făcut toate lucrările agricole, totul era perfect, pentru prima dată din 2014 încoace.

Numai că, în urmă cu câteva săptămâni, la Ulea și-au făcut apariția administratorii speciali de la Comcereal, care au spus că, în documentația de la APIA, din cele 100 de hectare ale oamenilor din Ulea, pentru 58 de hectare apar suprapuneri la Agenția de Plăți.

De ce primarul și secretarul au făcut joc dublu, în loc să fie de partea oamenilor?

Ce s-a întâmplat? Primarul și secretarul din Bogdănești, într-un moment greu de explicat, au semnat pentru administratorii Comcereal adeverințe pentru 58 de hectare, lucrate deja de Isac, suprafețe pentru care erau deja emise avize societății lui Isac. Deci, la APIA au apărut suprapuneri între firma lui Isac și Comcereal pe zeci de hectare, mai ales că administratorii speciali visează doar la milioanele de euro subvenții, cum făcea și Cojocaru!

„Nu ne-au dat nimic, foștii patroni de la Comcereal, aveau patroni în Dubai, nu le păsa de noi. Acum, am găsit și noi un om de-al nostru, care ne lucrează pământurile, care ne va da arenda, pentru că în cinci-șase ani nu am primit nimic, iar acum apar acești indivizi, care înțelegem că reprezintă o firmă din Singapore. De când a plecat dl. Porumboiu, nu am mai primit nimic. Acum, că am găsit un om de-al nostru, care vrea să ne lucreze terenurile, de ce nu ne lasă în pace?”,

se întreabă Ștefan Scânteie, unul dintre zecile de localnici care au anunțat că nu vor ceda în fața amenințărilor administratorilor speciali ai Comcereal.

Paznici cu binocluri pe deal, fermierul Isac spune că este șantajat și amenințat de cei doi administratori speciali!

Situația de la Ulea este incendiară. Oamenii din sat au fost avertizați, pe diverse canale de comunicare, că administratorii speciali de la Comcereal vor întoarce zeci de hectare de culturi, doar pentru că se consideră stăpânii terenurilor. Nimic mai fals, cei de la Comcereal nu mai au niciun drept! Țăranii din Ulea au mers la instanțe, au obținut sentințe de reziliere a contractelor, însă administratorii speciali sunt vrăjiți de milioanele de euro pe care le-ar putea obține de la APIA.

„Sunt șantajat și amenințat permanent, administratorii Comcereal vor să le semnez contracte de prestări servicii. Aici este șantajul și minciuna acestor persoane! Adică, ei mă forțează și mă amenință să le semnez contracte de prestări servicii, cu contractele astea să meargă ei la APIA, să ia subvenția. Eu să le lucrez terenurile, să le predau recolta și oamenii să se înscrie la masa credală, că vor primi arenda cine știe când”,

acuză fermierul Isac.

Sunt nenumărate astfel de situații în județ, în care diverși fermieri au lucrat terenurile părăsite ale Comcereal, după care noii administratori speciali au început să-i forțeze, să semneze contracte de prestări servicii cu Comcereal. La Ulea, lumea este în alertă și spune că nu va permite celor de la Comcereal să distrugă culturile lor.

„Le dăm foc, le răsturnăm tractoarele! Nu au ce să caute în Ulea, după ce ne-au umilit atâția ani. Toți sunt șmecheri, s-au îmbogățit cu terenurile noastre, fără să facă nimic. Nu au ce căuta în Ulea. Avem oameni care patrulează pe dealuri, la cel mai mic semn ieșim tot satul. Dreptatea este de partea noastră”,

avertizează sătenii din Ulea.