SCANDALUL MOMENTULUI: Sunteți pro sau contra scanării termice la magazin?

0
194

La București, o femeie a dat naștere unui scandal monstru, spunând că nu dorește să fie scanată termic de către agentul de pază.

Cu toate că i s-a explicat faptul că nu va putea intra în magazin decât dacă va avea dovada că nu are febră, femeia a refuzat. Mai mult, a strigat că acest lucru este ilegal și că paznicul nu are nicio pregătire medicală pentru a face acest lucru.

Este doar unul dintre cazurile care se petrec – puține, e adevărat – la unele supermarketuri. Politicienii s-au implicat și ei în acest scandal. “De ce trebuie să facem o conspirație din orice?”, se întreabă deputatul USR de Vaslui, Mihai Botez.

Una dintre măsurile luate de centrele comerciale pe perioada stării de alertă presupune scanarea termică a clienților. Astfel, cei ai căror temperatură corporală depășește 37,3 grade nu au voie să intre în magazin.

Măsura în cauză este catalogată drept ilegală sau abuzivă de foarte mulți români. Aceștia explică că există mai multe motive pentru care poți avea temperatură, nu doar din cauza virusului.

“Se vorbește mult zilele acestea despre termoscanerele de la intrările în supermarketuri sau alte instituții.

Pentru mine este evident că este cea mai la îndemână soluție de verificare a temperaturii fără contact și foarte rapid.

De ce este importantă verificarea temperaturii? Pentru că deși pot fi și alte cauze, temperatura ridicată este unul dintre cele mai comune simptome ale Covid-19.

De ce trebuie să facem o conspirație din orice?

Încă se testează diverse modalități de a ne proteja în paralel cu dorința de a ne relua viețile. Acest mod de verificare este o altă încercare, eu așa o văd, de a ne vedea de viață mai departe, dar să fim și prudenți în același timp”, spune deputatul Botez, în favoarea scanării la magazine.

Poziția ministrului Sănătății, dr, Nelu Tătaru

„Acel termometru digital e un termometru pe care îl putem folosi și noi acasă, să o luăm ca pe o manevră pe care am face-o și noi acasă.

Este chiar indicat ca și noi, acasă, din când în când, să ne luăm temperatura.

Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea, nu trebuie să fie neapărat un cadru medical care să-l poată folosi. Noi am recomandat tuturor agenților economici să aibă un triaj epidemiologic minim, acea termometrizare. și pentru cel care contestă măsura – nu știu când își mai ia el temperatura.

Eu, dacă merg la o ședință de guvern, când intru, mă duc eu dacă cel de la intrare nu e atent, să-mi ia temperatura. Este și o verificare a mea și trebuie să o perceapă fiecare la fel”, a explicat Nelu Tătaru.