Categories: EducațieLocalSocial

Școala care poartă numele academicianului Ionel Miron, refăcută la standarde europene

Pe 13 iunie 2014, școala generală din centrul satului Ivănești primea numele unui fiu al satului, cel care a purtat Ivăneștiul în inimă peste tot pe unde a umblat prin lume, academicianul Ionel Miron.

De departe, domnul profesor Ionel Miron este personalitatea marcantă a Ivăneștiului. Cadru didactic, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, cercetător cu numeroase brevete de invenție recunoscute atât la nivel național, cât și internațional, domnul profesor a făcut cinste comunității noastre, iar noi eram datori să-l recompensăm.

Atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, domnia sa este o motivație în plus pentru ca școala din Ivănesti să ajungă acolo unde îi este locul, cât mai sus”, spunea, la momentul festiv, primarul Vasile Novac.

La 6 ani de la momentul în care academicianul Miron pășea cu emoții în școala care astăzi îi poartă numele, primarul Vasile Novac a reușit să facă un lucru pe care mulți îl credeau imposibil.

Cu multe eforturi, după nopți nedormite și drumuri la tot felul de instituții naționale, edilul Vasile Novac a reușit să dea în folosință o clădire complet modernizată, de nivelul școlilor din București, Vaslui sau Iași, poate chiar mai frumoasă decât multe școli din orașe. O clădire modernă, europeană, în care intri cu drag, ca elev al Ivăneștiului.

“Mi-am amintit, la acest moment festiv, că participam la deschiderea anului școlar cu oarece strângere de inimă, pentru că îmi dădeam seama că nu sunt condiții modern de învățământ.

Copiii din Ivănești, alături de ceilalți copii din România, merită să învețe în condiții civilizate, demne de orice școală europeană. Suntem la a doua recepție a unui proiect de anvergură, după cel de luni, 18 mai, când am avut recepția la 6 km de asfalt, realizat prin fonduri europene.

Astăzi, inaugurăm școala gimnazială “Ionel Miron”, prin PNDL, deci motive de bucurie, de satisfacție, după ani de muncă intensă, pentru cetățenii comunei Ivănești.

Vreau să le mulțumesc colegilor din primăria Ivănești, oameni care au știut să muncească în continuu, acum începem să culegem roadele.

Mii de mulțumiri constructorului, firma din Roman care a reușit să construiască această școală într-un timp record. Am dat ordin de începere în luna martie 2019 și în decembrie totul era gata, însă am amânat acest moment din cauza coronavirsului.

Eu sper ca, la 15 septembrie, atunci când vom fi conectați la apă și canalizare, să pot veni în fața părinților, a elevilor șI cadrelor didactice și să spun cu mândrie că școala gimnazială “Ionel Miron” este o școală europeană, cu care ne mândrim”, a spus primarul Novac.

Noua școală, complet reabilitată și modernizată, are 10 săli de clasă, laboratoare, grupuri sanitare moderne, atât la parter, cât și la etaj, două centrale termice, poate fi comparată cu multe școli din mediul urban. Investiția se ridică la câteva sute de mii de euro.

“Copiii au toate motivele să vină la școală cu plăcere, să învețe în cele mai moderne condiții.

Mulțumesc CJ Vaslui, dlui președinte Dumitru Buzatu, dlui vicepreședinte Ciprian Trifan, pentru că fără ajutorul lor nu am fi reușit, pentru că noi a trebuit să cofinanțăm cu 580.000 de lei acest proiect. Gândiți-vă, Ivăneștiul strânge din taxe și impozite 500.000 de lei, deci nu am fi reușit să terminăm acest proiect singuri, Consiliul Județean ne-a fost mereu aproape”, explică primarul Vasile Novac.

Traseul în viață al academicianului Miron pleacă din această școală Europeană

“Comunitatea noastră îi datorează mult dlui Ionel Miron, îl așteptăm la deschiderea anului școlar. Îi mulțumim din suflet pentru ceea ce a făcut pentru comuna Ivănești, ne mândrim cu domnia sa”, explică primarul Ivăneștiului.

Academicianul Ionel Miron, fiul al Ivăneștiului, a trăit și a învățat pe aceste meleaguri, fiind elev la școala care acum îi poartă numele, în perioada 1946-1949.

Următorii pași au însemnat dezvoltarea unei personalități aparte al celui care deține numeroase brevete la nivel național și internațional:

• Liceul “Mihail Kogălniceanu” (1949-1953)

• Facultatea de Științe Naturale, Univ. Alexandru Ioan Cuza Iași (1953-1957)

• Profesor la Școala generală Ivănești (1957)

• Cercetător Științific la stațiunea de Cercetări Biologice- geologice și geografie “Stejaru”- Pângărați, Neamț, a UAIC (1958-1973)

• Doctor în Biologie al UAIC Iași (1973), conducător științific – Academician Petre Jitariu

• Cercetător Științific principal III, II, I (1972-1993)

• Profesor universitar doctor, UAIC Iași (1994-2005)

• Conferențiar universitar la Universitatea Paris “Denis Diderot” (1995-1996)

• Conducător de doctorat în Domeniul Ecologiei (1998-prezent); 9 doctori acreditați

• Expert evaluator al priectelor de cercetare- Ministerul Educației și Cercetării

• Profesor universitar dr. asociat UAIC Iasi (2006-prezent)

• Director si membru în echipele de cercetare a peste 30 de proiecte cu finantare natională

• Coordonator al Programelor “LACUSTRIS” de plonjări cu scafandrul autonom și batiscaful L.S.1 (1968- prezent)

• Record european: 36 de zile și nopti de explorări subacvatice cu batiscaful la 10 m adâncime în Lacul Bicaz (Liviu Miron si Costel Mihai).

[smartslider3 slider=”8″]
Daniel Tănăsuc

Recent Posts

Peste 140 de copii din Vaslui și Huși, la prima ediție a concursului ”Șah în școală”

De Zilei Mondială a Educației, Primăria Vaslui, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și…

2 ore ago

FESTIVALUL UMORULUI Parada costumelor de teatru, Teatrul Victor Ion Popa, reprezentație de excepție

Pentru 9 zile, Vaslui este capitala umorului românesc, iar startul a fost dat de o…

2 ore ago

Nicolae Ciucă, președintele PNL: ”PSD se va confrunta cu mine în turul II”

Liderul PNL și candidatul la președinția României, Nicoale Ciucă, a reacționat, seara trecută, după ce…

2 ore ago

Ploi și furtuni în zona Moldovei, Vasluiul este sub Cod Galben

Un nou cod galben de ploi a fost anunțat de meteorologi. Va ploua de astăzi…

3 ore ago

ISU Vaslui: Echipamente de 320 milioane lei, salvate în incendiul de la Rulmenți, De la ce a pornit dezastrul

După mai bine de trei ore de efort, pompierii militari au lichidat incendiul de la…

14 ore ago