Se construiește un hotel de lux pentru deținuții vasluieni! Noul corp al Penitenciarului Vaslui va costa 3 milioane de euro, fiind finanțat de Norvegia!

0
967


Recent, Penitenciarul Vaslui a organizat conferința online de lansare a Proiectului „Correctional”, în calitate de partener al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), alături de alte cinci instituții din România și cinci entități norvegiene.În cadrul proiectului, implementat în perioada 2019 – 2024, la Penitenciarul Vaslui va fi construit un complex corecțional compus din:

– un pavilion de detenție pentru 210 persoane private de libertate;

– un pavilion multifuncțional, în care se vor desfășura activități în comun de către angajații penitenciarului și angajații Serviciului de Probațiune Vaslui;

– un teren de sport;

– trei curți de plimbare și alte facilități necesare pentru buna desfășurare a activităților la standarde europene.

Unul dintre elementele de noutate este faptul că, în pavilionul de detenție, sunt prevăzute spații pentru dezvoltarea autonomiei persoanelor private de libertate, în care acestea își vor putea găti, spăla și călca.

Valoarea totală a investiției de la Penitenciarul Vaslui, în cadrul Proiectului Correctional, se ridică la 3.129.350 euro. Din suma totală, aproximativ 2,9 milioane euro merg către componenta de infrastructură.

La conferința online de lansare a proiectului au participat peste 60 de reprezentanți din diferite domenii, precum: justiție, investiții și proiecte europene, probațiune, asistență socială, psihologie, educație, sănătate, apărare națională și ordine publică.

Evenimentul a fost deschis de directorului Penitenciarului Vaslui, comisar șef de poliție penitenciară Sorin BĂRBUȚĂ, și s-a bucurat de prezența reprezentanților autorităților locale: subprefectul județului Vaslui, Mircea GOLOGAN, și viceprimarul municipiului Vaslui, Lucian BRANIȘTE.

La conferință au mai participat experți norvegieni și români din instituțiile partenere în cadrul proiectului: directorul general adjunct al ANP, comisar șef de poliție penitenciară Ioana Mihaela MORAR, directorul Departamentului Relații Internaționale din cadrul Serviciului Corecțional Norvegian, Kim EKHAUGEN, directorul general al Direcției Naționale de Probațiune, Fănel MICU, precum și directorul penitenciarului Halden – Norvegia, Are HØIDAL.

În cadrul conferinței, au fost evidențiate atât importanța, precum și elementele inovatoare aduse sistemului penitenciar și de probațiune prin Proiectul „Correctional”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014–2021, Programul „Justiție”, având o alocare financiară de 31 milioane de euro, și perioada de implementare cuprinsă între august 2019 și aprilie 2024.