Local

Se dau bani pentru înființarea de noi livezi. Anunțul Direcției Agricole județene

Pe 8 ianuarie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat sesiunea de depunere a proiectelor pentru DR-15Investiții în exploatații pomicole, o intervenție esențială din Planul Strategic PAC 2023 – 2027.

Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei intervenţii a fost de a crește competitivitatea exploatațiilor pomicole, prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate cu pepiniere pomicole.

Ȋn ce privește fondurile disponibile pentru această sesiune, alocarea financiară este în valoare de 151.383.527 Euro, din care:

  • Componenta înființare și modernizare exploatații pomicole – 142.383.527 Euro
  • Componenta înființare și modernizare pepiniere pomicole – 9.000.000 Euro

Solicitanţii acestei sesiuni trebuiau să fie înregistraţi ca persoane juridice sau persoane titulare a unei forme de organizare recunoscute conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, iar investițiile efectuate de către aceștia în înfiinţarea și/sau reconversia acestor plantații pomicole/pepinierelor să reprezinte cheltuieli eligibile pentru: achiziționare puieți, defrișare, lucrări de pregătire a terenului și plantare, achiziționare și instalare sistem de irigații, documentații pentru studii de teren,  avize, autorizații emise pentru înființare și/sau reconversie plantații pomicole, achiziția de sisteme de iluminat livadă, achiziția de sisteme antiîngheț, etc.

Ȋn baza prevederilor Legii nr. 348/2003 – Legea pomiculturii și a H.G. nr. 156/2004, precizăm faptul că, pe plan local, plantaţiile de pomi cu suprafaţă mai mare de 0,5 ha şi cele de arbuşti fructiferi de peste 0,2 ha, situate în zone, bazine şi centre consacrate, se înfiinţează în baza autorizaţiei de plantare eliberată de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Vaslui, iar pentru plantaţiile de pomi cu suprafaţă mai mare de 2 ha, aceasta se va elibera în baza unui proiect de înfiinţare a plantaţiei pomicole, avizat de institutul de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură sau de staţiunea de cercetare-dezvoltare pomicolă din zonă.

Printre documentele anexă necesar a fi depuse la cererea de finanţare din cadrul proiectului pentru DR-15 – Investiții în exploatații pomicole, operatorii economici interesaţi au avut obligaţia să depună și:

  • Proiectul tehnic de înfiinţare a plantației pomicole,
  • Autorizaţia de plantare,
  • Autorizaţia de defrișare.

Ȋn acest context, subliniem că în cazul defrişării plantațiilor de pomi, de interes comercial aparținând persoanelor fizice sau juridice, condiţia principală a fost și deţinerea autorizaţiei de defrişare, document eliberat tot de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Vaslui, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Astfel, la nivelul judeţului Vaslui, în luna februarie 2024, reprezentanţii D.A.J. Vaslui au emis autorizaţii de plantare în sistem superintensiv pentru 5 operatori economici – persoane juridice, pentru suprafaţa totală de 113,35 ha, aferentă localităţilor Albești, Muntenii de Jos, Delești, Deleni, Boțești și mun. Huși, din care efectiv livadă de 101,64 ha alcătuitǎ din:

  • 36,59 ha măr soiurile Granny Smith, Pinova, Red Velox, Jonaprince, Wilton, Golden Reinders, Golden delicious, Braeburn Aporo Mari Red, Gala Buckeye – sistem superintensiv cu 2857 – 3906 pomi/ha;
  • 8,26 ha cireș soiurile Bellise Bedel, Folfer V 3387, Sweet Lorenz, Nimba – sistem superintensiv cu 1111 pomi/ha;
  • 1,55 ha cais soiurile Gold Rich, Tsunamisistem superintensiv cu 1111 pomi/ha;
  • 40,47 ha specia nuc soi Chandlersistem superintensiv cu 278 pomi/ha;
  • 14,77 ha specia prun soiurile Topend Plus, Jofella, Tophit Plus, Haganta – sistem superintensiv cu 1250 pomi/ha.

Facem precizarea că din cei cinci operatori locali, care au solicitat autorizaţia de plantare, numai doi dintre aceștia au solicitat și autorizaţii de defrișare, acestea fiind emise pentru aceleași suprafeţe ca și pentru cele de înfiinţare, iar ceilalţi agenţi economici solicitând autorizaţii de plantare pentru suprafeţe cu livezi defrișate anterior, precum și pentru suprafeţe cu teren arabil.

Ȋn final, amintim faptul că acest sprijin nerambursabil acordat prin intervenția DR-15 reprezintă maximum 65% din costurile eligibile, fără a se depăși suma de 1.500.000 euro/proiect, cu menţiunea că se vor excepta proiectele care implică achiziția de utilaje și echipamente agricole, al căror cost nu poate depăși 300.000 euro.

Ancuta CAZACU

Recent Posts

Reacția președintelui PSD, Marcel Ciolacu, la excluderea Dianei Șoșoacă din lupta pentru Cotroceni: „Hotărârea CCR pare disproporționată”

Premierul Marcel Ciolacu, candidat la prezidențiale, a reacționat duminică la scoaterea Dianei Şoşoacă din cursa…

18 ore ago

Peste 140 de copii din Vaslui și Huși, la prima ediție a concursului ”Șah în școală”

De Zilei Mondială a Educației, Primăria Vaslui, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și…

22 de ore ago

FESTIVALUL UMORULUI Parada costumelor de teatru, Teatrul Victor Ion Popa, reprezentație de excepție

Pentru 9 zile, Vaslui este capitala umorului românesc, iar startul a fost dat de o…

22 de ore ago

Nicolae Ciucă, președintele PNL: ”PSD se va confrunta cu mine în turul II”

Liderul PNL și candidatul la președinția României, Nicoale Ciucă, a reacționat, seara trecută, după ce…

22 de ore ago

Ploi și furtuni în zona Moldovei, Vasluiul este sub Cod Galben

Un nou cod galben de ploi a fost anunțat de meteorologi. Va ploua de astăzi…

23 de ore ago

ISU Vaslui: Echipamente de 320 milioane lei, salvate în incendiul de la Rulmenți, De la ce a pornit dezastrul

După mai bine de trei ore de efort, pompierii militari au lichidat incendiul de la…

o zi ago