SE FACE DREPTATE: „DNA-ul pădurilor” e un pas înainte, dar nu suficient, spune deputatul vasluian ALDE Daniel Olteanu

0
194

“Am votat PENTRU înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, o instituție structurată pe modelul DIICOT și DNA.În fața unei situații scăpate de sub control de zeci de ani, cum e cea a exploatărilor forestiere ilegale, singura amenințare pentru cei care taie ilegal pădurile, îngroapă ilegal deșeurile sau braconează, este un corp de procurori care să fie dedicați acestui gen de infracțiun”, spune deputatul ALDE de Vaslui, Daniel Olteanu.

Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege inițiat de USR privind înființarea „DNA-ului Pădurilor”, o instituție pe modelul DIICOT și DNA, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător.

Proiectul, adoptat miercuri de Camera Deputaților cu 200 voturi „pentru”, 107 abțineri şi 4 împotrivă, va merge în Senat, for decizional. În favoarea proiectului de lege au votat PSD și USR, în timp ce liberalii și minoritățile naționale s-au abținut de la vot.

“Nu este zi în care să nu vedem un articol în presă, un reportaj TV, o petiție nouă, o postare pe rețelele de socializare, o fotografie care arată că nivelul tăierilor ilegale de pădure a depășit pragul de alarmă și că se alege praful de verdele care era odată pe harta României.

20 milioane metri cubi de lemne dispar anual, fără acte, din pădurile din țară, potrivit datelor de la Inventarul Forestier Național, adică dublul masei lemnoase admise, iar cea mai afectată de aceste tăieri este Moldova, regiune de unde se taie ilegal peste 8 milioane de metri cubi lemn! Suprafețele tăiate sunt și de mărimea a 3 stadioane de fotbal!

Dezastrul din pădurile României se vede cu ochiul liber pe șoselele și liniile de cale ferată, unde buștenii secerați ilegal sunt transportați în continuare fără probleme, în ciuda faptului că există de acum 6 ani „Radarul pădurilor”, aplicația care permite (erori în) monitorizarea în timp real a traseului lemnului, de la locul de tăiere și până la valorificare.

În timp ce alte state din Europa și din lume au ca prioritate, pe agenda națională, teme precum gestionarea durabilă a pădurilor, conservarea biodiversității prin reîmpăduriri și adaptarea pădurilor la schimbările climatice, noi încă ne punem problema cum să păzim codrii de coada lungă a topoarelor și a inconștienței celor care au făcut din comerțul cu lemn o îndeletnicire mai presus de orice lege.

Vreau să fie clar: voi vota orice lege, indiferent de cine ar fi inițiată, care poate diminua și opri exploatările ilegale din pădurile României. Situația e una cu adevărat gravă și orice reglementare, atâta timp cât se face cu bună-credință, e mai bună decât nicio reglementare.

Sper ca „DNA-ul pădurilor” să fie „frate cu codrul”: să devină cunoscut românilor prin activitatea sa, și nu prin scandalurile care au consacrat cealaltă instituție de la care și-a luat numele.

Am votat PENTRU această lege alături de colegii deputați din ALDE, USR și PSD. S-au abținut reprezentanții PNL și UDMR”, a spus deputatul Olteanu, într-o postare de pe Facebook.