Senatorul Bîca, reacție după dezafilierea de la PNL: ”Toate ușile și variantele sunt deschise”

0
926


Luni, senatorul de Vaslui, Iulian Mihail Bîca, anunța dezafilierea de la grupul parlamentar al Partidului Național Liberal, un gest despre care senatorul spune că a fost forțat să-l facă după o serie de probleme cu care s-a confruntat cu conducerea județeană a PNL. De atunci, senatorul Bîca este parlamentar neafiliat, însă nu și-a dat demisia din PNL.În cadrul unei conferințe de presă convocate la sediul biroului său parlamentar din Bârlad, miercuri dimineață, senatorul a explicat care au fost resorturile care au dus la acest gest extrem. Parlamentarul spune că a adus la cunoștință, la București, la conducerea centrală situația tensionată de la Vaslui, dar partidul nu s-a implicat deloc în aplanarea situației.

”Sunt încă membri în PNL, depinde ce va decide organizația județeană Vaslui. Nu a fost o hotărâre ușoară, a fost o decizie grea, pentru că am desfășurat o mulțime de activități în PNL, în Bârlad și în comunele din jur, reușind multe realizări notabile.

În toată această perioadă, la nivelul organizației județene PNL Vaslui au fost multe probleme interne, care m-au făcut să iau decizia din Senat.

În organizația județeană PNL Vaslui sunt multe lucruri care nu ar trebui să se întâmple într-o organizație de partid. Problema cu organizația de la Bârlad nu vin din 2021, cu acele vestite alegeri, pe care noi le considerăm șl acum fraudate. Totul pornește de la alegerile din 2020, o bună parte din campanie nu am avut materiale electorale. Au fost multe probleme în comune, avem poze, materiale filmate.

Toate au culminat în 2021. La prima alegere, a ieșit președinte dl. primar Dumitru Boroș. Imediat, organizația judeîeană a anulat aceste alegeri și a organizat alte alegeri. Noi am acționat și am contestat la instanțele superioare din partid, am câștigat în primă instanță, după care, de doi ani de zile, instanța de apel din cadrul PNL nu s-a mai întrunit pentru a ne face dreptate.

Ce s-a întâmplat ulterior? Un grup de 46 de persoane din noua conducere a trecut la un alt partid, după care alte 10-15 persoane, cu tot cu trezorier, au trecut la același partid. Bârladul nu are acum un birou ales statutar, organizația este condusă de secretarul general (dl. Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui, n.r.). Situația de la Bârlad nu este unica, la fel s-a întâmplat și la Vaslui, unde dl. deputat Tudor Polak a fost demis de către o comisie numită de ei, nestatutar.

Dl. Marius Arcăleanu, care a fost candidatul nostru la CJ și a obținut peste 50.000 de voturi, a fost și el dat afară, plecând la un alt partid. Dl. Tudor Polak a plecat de la organizația județeană Vaslui și este acum la organizația județeană Neamț. Acelaș tip de probleme sunt și la alte organizații. La Murgeni, am dorit să punem viceprimar, în 2021, iar dl. președinte Tătaru ne-a transmis că ”Racoviță să-și vadă de treaba lui, nu mai are ce căita în PNL”. Cam acestea sunt problemele”, a spus senatorul vasluian.

”Dl. Tătaru a spus că PNL Vaslui nu are nevoie de mulți primari” 

”Nu am nimic cu persoana Nelu Tătaru. Nu am nimic cu specialistul, cu doctorul Nelu Tătaru. Eu discut doar de președintele organizației PNL, Nelu Tătaru.

În perioada campaniei electorale, dl. președinte Nelu Tătaru le-a spus candidaților noștri, dintre care unul a ieșit primar, iar celălalt, nu, că PNL-ul nu are nevoie de mulți primari, pentru că asta înseamnă obligații și alergătură multă la București. Cam așa se văd lucrurile din interior.

Ați fost dați afară doi consilieri județeni. Nici acum, nu s-a decis cine îi va înlocui pe cei doi consilieri județeni. La Bârlad, după decesul dlui Iulian Groza, Dumnezeu să-l odihnească în pace!, nici acum, după un an și jumătate, PNL nu a mai nominalizat următorul consilier local. De ce? Pentru că persoana dlui Toporaș, care este următorul pe listă, nu convine președintelui Nelu Tătaru! I se reproșează dlui Toporaș că, în 2017, a votat viceprimarul de la PSD, însă dl. Nelu Tătaru și-a dat acordul atunci pentru acest vot.

Partidele politice sunt constituite din persoane cu personalități diferite. Ori, tu, ca președinte, ai sarcina să armonizezi diferitele personalități, nu numai să dai afară pentru că nu-ți place de un om sau altul. De exemplu, la Murgeni, dl. Panica a fost dat afară, pentru că nu le convenea. I-au reproșat că nu a fost în campanie electorală, dar eu și cl. Panica am făcut campanie, dl. Tătaru nu a ajuns pe acolo…

Ne-am pus întrebarea dacă nu greșim noi cu ceva. Dar, când ți se întâmplă cu senatorul, cu deputatul – din trei parlamentari, mai este doar unul la PNL – cu primari, cu consilieri județeni înseamnă problema nu este la noi, ci la el. Problema cu resursa umană în PNL Vaslui este destul de gravă și dacă nu se va înțelege că nu prin a da afară se face campanie electorală, înseamnă că acela care este în frunte nu are noțiunile electorale de a conduce.

După alegerile din 2020, organizația județeană PNL Vaslui a avut ocazia să numească un secretar de stat. Sunt funcții numite politic. În toate organizațiile, au fost nominalizate persoane, la Vaslui nu s-a organizat niciun BPJ și funcția a fost luată de alt județ. Cam asta e situația în PNL Vaslui.

Anul trecut, fiecare din parlamentarii Puterii am primit câte o sumă, pe care o puteam direcționa spre un obiectiv din județul din care facem parte. Eu și cu Tudor Polak am direcționat sumele respective către Casa Cuza, câte 750.000 de lei. Ce s-a întâmplat cu suma dlui Nelu Tătaru? A plecat într-un alt județ! Nu în Moldova, ci tocmai în județul Alba! Deci, asta este grija dlui președinte, pentru județul care l-a votat parlamentar”, a completat parlamentarul.

Suma alocată președintelui PNL Vaslui a ajuns la Alba, susține Bîca 

”Să vă spun și despre vestitul FRB, fondul de rezervă bugetară, de unde se mai echilibrează sume la UAT-uri, pentru echilibrarea bugetelor. Deci, în 2021 au fost două FRB-uri, în 2022 a fost un alt FRB, iată situația Bârladului: la un FRB – zero lei, în condițiile în care Hușul a primit 700.000 lei, Vasluiul – 1 milion. un alt FRB – Bârladul a primit 100.000 de lei, un alt FRB din care din 23 de UAT-uri au primit doar opt, spunându-se că nu s-au dat alți bani, pentru că Vasluiul a luat mai mult. Nu, nu s-a luat mai mult, alte județe au luat 5-6-11 milioane lei, noi, doar 800.000 lei…

O spun clar: nici eu, nici Tudor Polak nu am fost lăsați să sprijinim UAT-urile! Li s-a interzis aleșilor locali să ia legătura cu subsemnatul!

S-a ajuns până acolo încât un membru care a dat like la o postare de-a mea a fost chemat și pus să-și șteargă like-ul! Am dat în penibil, cu această grijă… Eu cred că se dorește să devină conducătorul unic, acel conducător ceaușist, care să conducă tot, să facă tot!

”Actuala conducere PNL Vaslui va deveni istorie, după 2024”, afirmă Bîca

”La București, sunt penelist, iar când vin la Bârlad nu sunt chemat, nu vin la nicio activitate. Acesta este adevărul. În 2021, am fost inclus în grupul (de Whattsap, n.r.) BPJ, după care imediat am și fost scos de acolo. Nici eu, nici dl.primar nu facem parte din vreun grup al organizației, nu suntem chemați la nicio activitate a partidului.

Implicarea dlui Nelu Tătaru în obiectivele mari ale județului Vaslui nu există, s-o spunem clar. Dacă puteți să-mi spuneți că ați găsit vreo referință privind implicarea dumnealui la Varianta de Ocolire a Bârladului, la Drumul Expres Țișița-Albița, la electrificarea căii ferate Tecuci-Iași, să-mi arătați.

În afară de ”Aveți grijă de sănătatea voastră”, ”Multă sănătate” și ”Vă doresc o duminică plăcută” nu veți găsi la dl. președinte Nelu Tătaru. Președintele PNL Vaslui nu este ales pentru asta, el trebuie să sprijine comunitățile locale.

Despre viitorul meu politic. În decembrie 2020, se vehicula că dl. primar Boroș este la PSD. În 2021, s-a spus despre mine și dl. primar Boroș că am trecut la Forța Dreptei. Acum, se vehiculează că suntem la AUR.

Eu vă spun că, în condițiile în care nu suntem doriți la PNL, toate ușile și toate variantele rămân deschise! Dacă alții ne doresc, înseamnă că putem face ceva. Dacă PNL consideră că se poate descurca doar cu un președinte și cu un secretar general, eu nu vreau să fac parte din această catastrofă politică. Eu rămân la PNL; să vedem dacă mă dau afară sau voi pleca eu. Vom vedea. 

Noi nu am cerut schimbarea președintelui Nelu Tătaru, ci doar aplanarea situației. Nu s-a dorit nimic de acest fel. Consider că s-au închis toate ușile, după conferința de astăzi. Nu cred că Nelu Tătaru va accepta să mai lucreze cu noi, nu va trece peste această conferință de presă.

Este foarte greu să mai lucrezi cu Nelu Tătaru, este un om închis, este un om învățat doar să taie, nu să lipească, nu să întregească. Să spunem adevărul: el nu a fost în campanie nici la alegerile locale, nici la cele parlamentare! La alegerile locale, și-a făcut poză doar în fața a cinci clădiri, și atât.

Nu cred că se mai poate lucra cu Nelu Tătaru și nici cu secretarul general, dl. Daniel Onofrei. Actuala conducere va fi istorie la alegerile din 2024”, a conchis parlamentarul.

Conducerea organizației județene PNL a refuzat să facă vreun comentariu la afirmațiile senatorului Bîca.