Iiulian Mihail Bâca, senator de Vaslui, este, de vineri, parlamentar al Partidului Social Democrat, după ce, vinerea trecută, și-a anunțat demisia din PNL. Nu a venit singur în PSD, a spus parlamentarul, ci a fost însoțit de un grup de 26 de persoane, membri și simpatizanți PNL, a anunțat la conferința de presă din această dimineață, de la sediul PSD Bârlad.
Senatorul Bâca a explicat care au fost motivele care au condus la această ruptură definitivă de PNL Vaslui, acuzând manevrele conducerii județene PNL. Concret, parlamentarul a spus că atitudinea președintelui PNL Vaslui, dl. Nelu Tătaru, l-a făcut să ia această decizie.
”Începând de vineri (12 ianuarie, n.r.) m-am înscris în Partidul Social Democrat și am devenit membru al organizației municipale PSD Bârlad.
Începând cu 2020, am fost ales pe listele parlamentare ale Partidului Național Liberal. Din acel moment, am acționat în spiritul votului primit de vasluieni, acela de a face legi pentru cei care ne-au trimis acolo. Timp de trei ani de zile, am activat la cele patru comisii din care am făcut parte, dar am mers și la alte comisii, tocmai pentru a lua pulsul activităților derulate la nivel național, cu impact pentru județul Vaslui. Sunt, ca atare, coinițiator la 109 de inițiative legislative, din care 49 au devenit deja legi.
Am peste 1.200 de inițiative legislative votate, pentru că un parlamentar este trimis în Parlament pentru a face legi. De aceea, consider că mi-am făcut datoria față de vasluieni, pentru ceea ce am fost trimis să fac.
Înscrierea în rândurile Partidului Social Democrat este o hotărâre nu tocmai ușor de luat. Cu PSD am fost competitori, din 2016, am dus o luptă deosebit de intensă, atunci câmnd am câștigat, cu PNL, primăria, cu 10 consilieri locali. Am format, atunci, o echipă mare, care dorea schimbarea.
După 2016, odată cu schimbarea președinției județene a PNL, au apărut problemele. Mai precis, au apărut din 2017, după ce am constatat că noi, cei din Bârlad, nu mai făceam parte din organismele de conducere, chiar dacă conform statutului eram membri de drept. Nu eram deloc consultați legat de hotărârile la nivel de județ”, a spus dl. Bâca.
”Unde sunt parlamentarii PNL? Am fi putut câștiga președinția CJ Vaslui”
”În județul Vaslui, au fost aleși trei parlamentari PNL. Unde sunt acei parlamentari? Păi, Bâca a plecat la PSD, Tudor Polak a plecat în județul Neamț. Doi-trei consilieri județeni PNL au fost dați afară și marginalizați. Marius Arcăleanu, care a fost candidatul PNL la Consiliul Județean nu a câștigat pentru 3.000 de voturi. Eu vă spun că, dacă conducerea județeană a PNL făcea alianță cu alt partid, Partidul Național Liberal câștiga Consiliul Județean! Nu s-a dorit, și am să vă spun de ce. Într-un județ, cea mai puternică persoană, din punct de vedere politico-administrativ este președintele Consiliului Județean. Cum să poți tu, chiar dacă ai fost ministru, să accepți pe altcineva care este mai puternic decât tine în PNL?
Am prezentat toate problemele, la conducerea centrală a PNL, dar măsurile luate pe plan local au fost zero. Nu poți să sacrifici o organizație județeană, pentru un singur om. Întreb: care a fost contribuția președintelui filialei PNL Vaslui, la dezvoltarea județului Vaslui? Vă spun, din interior, că a fost zero. A pus multe piedici județului Vaslui și municipiului Bârlad. Dacă puteți să-mi spuneți o singură investiție sprijinită de președintele PNL Vaslui, eu spun că nu am dreptate și sunt neinformat. Nu-mi spuneți de Anghel Saligny, este un program național.
Județul Vaslui este pe ultimul loc în țară, la pensii, la salarii. Avem o șansă la dezvoltare, doar dacă dezvoltăm infrastructura, fie rutieră sau feroviară. Nu o să-l găsiți pe dl. președinte Tătaru printre cei care promovează aceste inițiative. Atunci când s-au aprobat documentele pentru varianta de ocolire a Bârladului, singura persoană care a spus că nu se poate face nimic a fost dl. Tătaru. Nu a fost niciodată alături de noi și nu a participat la nicio ședință la CNAIR sau la Ministerul Transporturilor.
Pentru a promova proiectele de infrastructură în județul Vaslui, este nevoie de implicarea celor doi președinți de organizații județene, PSD și PNL. Am ajuns la diverse ministere, cu discuții pe proiecte, și mi s-a spus că vorbim despre proiecte, dar să nu afle Nelu Tătaru. Aceasta a fost situația reală din județul Vaslui.
Nu m-am mai regăsit în PNL, pentru că eu vin din administrație, știu ce înseamnă proiectele și pe asta m-am axat. Ori, tu când mergi la ministere și te blochezi pe o barieră, gen dl. Tătaru, simți neputință. Atunci când varianta de ocolire a Bârladului s-a blocat la minister, nu am fost cu dl. Tătaru, ci am mers cu dl. Popica, cu dl. Solomon, la dl. Grindeanu, ei ne-au ajutat să deblocăm situația. Atunci când tu ai nevoie de ajutor în proiectele locale și te duci la competitorul tău politic, asta înseamnă cu tu nu mai ai ce să cauți în acel loc. Ori, de asta am plecat.
Primarul municipiului Bârlad, care a obținut cel mai mare număr de voturi, a fost dat deoparte și nu a mai fost implicat. Cum să mai faci parte dintr-o asemenea organizație politică, în aceste condiții? Am găsit mult mai multă înțelegere, mai mult sprijin la PSD, decât la PNL. Acesta este adevărul. La PSD am găsit acel sprijin, acea înțelegere, pe care nu am găsit-o la PNL.
Am venit în PSD cu 26 de membri și simpatizanți ai PNL, înainte au mai venit alți 50 de membri sau simpatizanți. A fost întâmplător? Eu zic că nu”, a explicat parlamentarul.
Iulian Mihail Bâca a spus că a fost desemnat drept coordonator al campaniei electorale a PSD, în municipiul Bârlad, lăsând să se înțeleagă că rezultatele pe care le va obține la locale și la europarlamentare ar putea însemna un loc eligibil în Parlament.
”Dacă muncești și ai rezultate, poți să ceri un post la București. Dacă nu, rămâi acasă. Vom vorbi despre aceasta pe parcursul anului”, a completat senatorul vasluian.