Singura capelă din România pentru copiii din centrele de plasament, minunea lui Dumnezeu!

0
392

RAIUL DIN CURTEA DGASPC… Cu capetele plecate, tăcuți și respectând distanțarea socială. În jur de 50 de persoane, credincioși din Vaslui sau din satele învecinate, salariați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, au participat ieri la hramul capelei din curtea DGASPC. Anul trecut, la sfințire, părintele Damian a anunțat că hramul capelei va fi pe 27 iulie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, ocrotitorul celor bolnavi și a copiilor aflați în suferință.

Ce se poate spune despre capelă? Este o clădire superbă, cu un parc extraordinar de bine amenajat, în fața lăcașului de cult, care oferă o pictură unicat în interior. Pictorul Constantin Mardare s-a întrecut pe sine însuși, creând în interior peisaje uluitoare, scene din lungul drum al credinței ortodoxe. De altfel, pictorul a donat pentru altar mai multe tablouri, inclusiv unul legat de Sfântul Mucenic Pantelimon, lucrări sfințite ieri de către un sobor de preoți.

Părintele Petru Damian a demonstrat, la un an de zile de la sfințirea capelei, că „Omul sfințește locul”. Cu înțelegere și perseverență, eforturile părintelui Damian au dat roade, iar ceea ce era un lăcaș unicat între DGASPC-urile din țară a devenit acum o bijuterie arhitecturală, o mărturisire de credință față de cei care trec pragul acestui lăcaș.

ÎPS Teodosie și PS Ignatie, doi dintre cei patru ierarhi care au săvârșit slujba de sfințire, în mai 2019, au fost pomeniți în rugăciunile credincioșilor strânși în fața micuței capele de la DGASPC Vaslui.

Părintele Stelian, de la Arhiepiscopia Constanței, ucenic al Părintelui Teofil Pârâianu, a vorbit foarte frumos despre Lucrarea Domnului, petrecută în curtea Direcției de Asistență Socială.

„Hramul unei biserici este un moment cu adevărat memorabil, pentru că ne stimulează tuturor privirea ochilor sufletești, putem privi în interiorul nostru. Părintele Teofil Pârâianu spunea că „Inima mea are numai intrări, n-are și ieșiri”. Și, aici, este un mare adevăr al credinței noastre. Vorbim, în ultimul timp, de pandemie, de boli grele. Dar, când vom trăi o pandemie a dragostei, a iubirii? Când vom înțelege să fim buni și înțelegători cu semenii noștri?

Am ajuns, astăzi, aici, la DGASPC Vaslui, aici unde este o capelă a cărei frumusețe eu o văd doar cu ochii inimii, dumneavoastră o puteți admira în voie (părintele de la Constanța este nevăzător din naștere, n.r.). O instituție cu rol social face atât de mult bine copiilor, celor aflați în suferință, le oferă alinare și cuvântul lui Dumnezeu. Ceea ce este extraordinar. Copiii din județul Vaslui, care sunt lipsiți de părinți, vin aici și îl descoperă pe Dumnezeu, aici este miracolul pe care îl oferă capela.

Aș vrea să-i mulțumesc părintelui Petru Damian, a făcut o lucrare extraordinară, și-a îndeplinit misiunea de slujitor al Domnului, prin râvna cu care a urmărit ca această capelă să arate atât de frumos. Îi mulțumim pentru că ne-a primit cu atâta dragoste, aici, la casa lui, în Casa Domnului”, a spus părintele Stelian, într-o liniște deplină.

I-am zărit, printre cei veniți la hramul bisericii și pe șefii DGASPC Vaslui, Ioan Buruiană, directorul general al instituției, și Roxana Hriscu, director executiv adjunct, cei care, alături de fostul director Ionel Ștefănică Armeanu, au făcut posibil acest miracol, o capelă cum nu mai există în România.

„Ați avut o slujbă de sfințire cu patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, doar catedralele au acest privilegiu. Este un semn de la Dumnezeu că trebuie să mergeți pe drumul pe care sunteți acum”,

a concluzionat părintele Stelian.

La final, au fost sfințite noi veșmânte preoțești pentru părintele Damian, oferite de angajații de la DGASPC, printr-un efort comun, dar și o trusă de împărtășanie, care va fi folosită pentru perioadele de post.

[smartslider3 slider=”44″]