ȘTIREA ZILEI – Nu mai plecați după cai verzi în Germania, este de muncă și pe câmpurile din Vaslui!

0
665


Protestele muncitorilor sezonieri români de la fermele și abatoarele din Germania împotriva condițiilor de muncă și cazare vor duce la schimbarea legislației muncii din statul german, a anunțat ambasadorul român de la Berlin, Emil Hurezeanu.Verificările făcute după numeroasele scandaluri declanșate în aceste ferme au scos la iveală că între muncitor și angajatorul principal, proprietarul fermei, există uneori un lanț de patru-cinci subcontractori, ceea ce favorizează abuzurile.

Este și cazul a 11 vasluieni din comuna Băcani, care au rămas blocați în Germania, în urmă cu câteva zile, după ce au fost alungați de la ferma la care munceau.

Oamenii, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani veniseră aici la cules de sparanghel. Li se promiseseră câștiguri bune, așa că au acceptat să vină, dar, în schimb, au fost umiliți și disprețuiți.

La venirea în Germania, au fost plasați în carantină. Aici nu primeau decât o pâine pe zi, cartofi și varză, pentru care trebuia să plătească 5 euro pe zi. Drepturile salariale nu le erau plătite, iar dacă îndrăzneau să și le ceară erau amenințați.

Până la urmă, oamenii au fost dați afară, fără niciun ban la ei. Au mers pe jos kilometri întregi ca să ajungă la Bonn, unde au fost nevoiți să cerșească mâncare pe stradă. Până la urmă, unul dintre ei a făcut un filmuleț pe care l-a distribuit pe rețelele de socializare, iar primarul comunei de unde sunt oamenii i-a cerut ajutorul ministrului Tătaru pentru a-i aduce înapoi în țară.

„Oameni buni, suntem de 3 zile pe străzi fãrã bani, fără mâncare, fără nimic si nu stim cum să ajungem în tară. Vă rugăm, ajutati-ne, suntem nemâncati, dormim prin boscheți, faceți ceva, autoritățile române, cunoscuții noștri, suntem 11 oamenii în situația asta. Oamenii buni, dați, vă rog o distribuire, filmarea să ajungă la autorități, la guvern, chiar în întreaga țară, suntem disperați!”.

Cu ajutorul oamenilor simpli, nu a statului român, cei 11 locuitori din Băcani s-au întors acasă, zilele acestea.

La urma-urmei, în România rurală, la acest moment, se găsește destul de muncă, cu ziua. S-a ajuns ca, pentru o zi de muncă, cel care angajează să achite 100 de lei, să asigure o masă caldă, un pachet de țigări sau un pahar de vin, deci este de treabă și acasă.