ȘTIRILE AMIEZII: Forfotă la terasele vasluiene, vor fi doar patru clienți la o masă. Dacă tușiți, puteți fi scos de pe terasă!

0
205
Advertisement

Terasele din tot județul Vaslui sunt în focul pregătirilor pentru redeschiderea de luni, 1 iunie. După câteva luni de secetă, iată că terasele, în primă fază, vor primi clienți la mese.

“Nu știm când vom avea bere la halbă, producătorii de bere nu au îmbuteliat pentru vânzarea la halbă, neștiind o dată exactă de deschidere. Dar, vom avea bere la sticlă, sucuri, cafele, apă rece”, spune patronul unei terase din Vaslui, care pregătește deschiderea de luni dimineață.

Normele care trebuie respectate la redeschiderea, începând de luni, 1 iunie, a teraselor și a plajelor au fost publicate în Monitorul Oficial. În ambele situații, regulile sunt destul de drastice: la terase nu va fi permis accesul clienților cu simptome respiratorii, iar la plajele concesionate accesul va fi permis doar cu rezervare, telefonică sau online, în timp ce pe plajele neconcensionate, cum sunt o parte din cele din Vama Veche sau 2 Mai, autoritățile locale sunt responsabile de evitarea aglomerației.

La o masă de pe terasă pot sta doar patru persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii și nu pot fi pasate solnițele, meniurile sau alte obiecte de la o masa la alta.

În documentul semnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, și președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare se arată că trebuie reorganizate circuitele de producție și livrare, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaților, iar clienții trebuie înscriși într-un registru de rezervări, pentru ca în cazul apariției unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.

Patronii de terase trebuie să asigure distanța între angajați, curățenia și dezinfectarea cu produse biocide a spațiilor, echipamentelor și ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.

“Se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în spații deschise în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a patru persoane la o masă dacă provin din familii diferite și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară”, se precizează în Normele metodologice.

Principalele reguli pentru terase:

  • nu se va permite accesul clienților cu simptome respiratorii,
  • la o masă vor putea sta maxim patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiași familii,
  • nu se vor transfera meniuri, solnițe sau alte obiecte de la o masă la alta,
  • toate acestea se vor dezinfectata după plecarea clienților de la o masă.
  • personalul de servire trebuie să poarte măști și mănuși.
  • trebuie reorganizate circuitele de producție și livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaților,
  • trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienților, pentru ca în cazul apariției unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.
  • trebuie luate măsuri de respectare a distanței între angajați sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecție (reducerea numărului de angajați și lucrul în ture, folosirea de echipament de protecție).
  • curățenia și dezinfectarea cu produse biocide a spațiilor, echipamentelor și ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.
  • la intrarea pe terasă și la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanțe dezinfectante pentru mâini.

Print Friendly, PDF & Email