ȘTIRILE AMIEZII: Purtați măști în spații închise, riscați amenzi de până la 2.500 de lei!

0
157
Advertisement

“Intru în piața Traian, de exemplu, și nu am mască. Voi fi sancționat pentru aceasta?”, ne-a întrebat un vasluian, după ce starea de urgență s-a terminat.

Am întrebat și noi: vor fi sancționate persoanele care nu poartă mască ? Autoritățile spun că da, iar amenzile nu sunt deloc mici, așa că mai bine să purtați mască în spații închise.

“Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU.

Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei”, anunță autoritățile.

Bineînțeles că unii vasluieni, care au primit amenzi în starea de urgență, se tem acum de amenzile din starea de alertă.

“Vor mai fi date amenzi pentru nerespectarea deciziilor autorităților cu privire la starea de alertă ?”, se întreabă oamenii.

Iată răspunsul conducerii Ministerului de Interne: “Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) definește la Capitolul III “Răspunderi și sancțiuni”, art. 64-70 contravențiile și cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ.

De asemenea, polițiștii aplică legislația în vigoare. Scopul autorităților nu este de a sancționa cetățenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19.

În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii vor acționa în principal pentru îndrumarea cetățenilor cu privire la noile reguli”.

Print Friendly, PDF & Email