Actualitate

Sute de fermieri români sunt aproape de faliment, piața românească este sufocată de cerealele din Ucraina! ”Suntem în blocaj total! Vom falimenta, dacă nu se iau măsuri”, spune Dan Hurduc, președintele pe zona Moldova a Clubului Fermierilor Români! Proteste naționale, pe 7 aprilie!

”Unde ne vindem marfa? Suntem în blocaj total, din cauza cerealelor aduse din Ucraina, milioane de tone, care au invadat România, la prețuri foarte, foarte scăzute, față de costurile noastre de producție. Fermierii români vor falimenta, mulți își vor închide porțile, anul viitor! Putem scoate și o tonă de grâu la hectar, dacă nu avem cui să-l vindem trebuie să închidem porțile. Nu este normal! Trebuie căutate mecanisme de colaborare mai bune cu Ucraina, nu cerem compensații de la nivel european”.

Este strigătul de disperare lansat de unul dintre membrii fondatori ai Clubului Fermierilor Români, ing. Dan Hurduc, managerul general al SC EVEL H Company, din județul Vaslui, firmă care lucrează 2.200 de hectare. Sute de fermieri din toată țara vor ieși în stradă, vineri, 7 aprilie, în mai multe orașe și vămi, în semn de protest față de lipsa de măsuri a guvernanților, care nu opresc importurile de cereale din Ucraina, la prețuri fără taxe vamale, fără taxe vamale și neconforme, blocând de tot furnizorii români.

Președinte pe zona Moldova al Clubului Fermierilor Români, ing. Hurduc spune că protestul fermierilor din toată țara, în București, Portul Constanța sau alte orașe și vămi este generat de situația creată ca urmare a importurilor masive de cereale aduse din Ucraina, ceea ce a dus la prăbușirea prețurilor interne. Fermierii acuză presiunea enormă a Ucrainei, cu zeci de milioane de tone de cereale, pe o logistică de transport deja deficitară în România, de la flote de mașini la barje, ceea ce a dus la creșterea de 4 – 5 ori a tarifelor de transport, manipulare, navlu, la penuria de mijloace de transport (camioane, vagoane, barje).

”Nu cerem compensații pentru pierderile suferite din cauza acestor importuri masive din Ucraina, importuri care au blocat zone întregi din sectorul agricol românesc. Anul trecut, Parlamentul European a votat excluderea taxelor vamale pentru mărfurile venite din Ucraina, eliminarea certificatelor fitosanitare pentru aceste mărfuri cât și suspendarea unor contingente.

În aceste condiții, cerealele ieftine din Ucraina, cu costuri la nivelul a 50-55% față de cerealele noastre, au năvălit în România și au blocat furnizorii interni. Situația este alarmantă: Ucraina a preluat 90% din piața internă, din ceea ce înseamnă FNC-urile care produc pentru zootehnie, morile și fabricile procesatoare de ulei.

Furnizorii români nu mai pot vinde la intern absolut nimic! Nu putem concura cu așa ceva, Ucraina vine cu prețuri la cereale la jumătate din prețurile furnizorilor români. Să vă dau o cifră: într-un singur an, în România au intrat 3 milioane de tone de cereale, la prețuri de 50-55% față de prețurile noastre, o adevărată lovitură pentru fermierii români, care nu mai au unde să-și vândă cerealele.

Nu mai spunem că marfa venită de la ucraineni este neconformă, pentru că Ucraina, nefiind stat UE, folosește 200-300 de substanțe pesticide, interzise în Comunitatea Europeană. Vă dați seama ce implicații sunt în sectorul alimentar din România”, explică ing. Hurduc.

” Suntem într-un blocaj total, de aceea vom protesta atât în Portul Constanța, la București sau în vămi”

Eliminarea certificatului fitosanitar pentru mărfurile din Ucraina și a taxelor vamale a permis intrarea în România a milioane de tone de cereale ucrainene, la prețuri scăzute față de producția internă, din care se produce pâinea românilor sau uleiul de consum, din cereale care au sute de substanțe pesticide. Nu în ultimul rând, acest fapt poate fi un semnal de alarmă și pe partea de siguranță alimentară a României, cu efecte greu de anticipat în timp.

”Având în vedere cele anunțate mai sus, fermierii români vor intra în faliment, anul viitor, pentru că nu vor mai avea cu ce să-și achite datoriile. În iulie, vom avea scadențe pentru inputuri. Cu ce vor plăti fermierii, dacă nu au cui să-și vândă marfa, câtă vreme Ucraina a pus stăpânire pe tot ce înseamnă panificație, FNC-uri sau fabrici de ulei?

Ne-am întors recent de la Bruxelles, unde am expus aceste probleme și am realizat că europarlamentarii, Comisia Europeană nu știe despre situația dezastruoasă din România, nu știau că avem pierderi de 3 miliarde de euro. Nici Ministerul Agriculturii din România nu înțelege fenomenul. Este trist.

Comisia Europeană propune să acorde despăgubiri fermierilor români, pentru aceste probleme grave create de traficul cu cereale ucrainene prin țara noastră, o sumă de 20 de milioane de euro. Ori, noi, fermierii români, avem pierderi de miliarde de euro, din cauza importurilor masive de cereale din Ucraina!

Nu ne interesează compensațiile din Fondul de criză al UE, noi dorim mecanisme clare de colaborare economică și control, respectiv reintroducerea certificatelor fitosanitare în vămi, reintroducerea taxelor vamale și repunerea pe rol a celorlalte măsuri suspendate prin votul Consiliului European, acum aproape un an de zile, pe 5 iunie 2022.

Solicităm Guvernului Românei, Președinției sprijin în segregarea fluxurilor pentru cerealele românești și cele ucrainene, în Portul Constanța, respectiv Constanța Nord pentru furnizorii români și Constanța Sud pentru Ucraina.

Suntem într-un blocaj total, de aceea vom protesta atât în Portul Constanța, la București, la sediul Comisie Europene, sau în Vămile Nădlac și Siret, pentru a atrage atenția asupra falimentului care ne paște pe noi, fermierii români, dacă situația continuă în asemenea mod”, anunță dl. Hurduc.

COMUNICAT DE PRESĂ Clubul Fermierilor Români, 5 aprilie a.c.

”Clubul Fermierilor Români este solidar, contribuie activ și sprijină toate demersurile adresate autorităților de la București și Bruxelles pentru limitarea și compensarea pierderilor fermierilor europeni afectați de importurile de cereale din Ucraina. Analizele și propunerile de acțiune înaintate către autoritățile române și cele comunitare confirmă necesitatea și urgența unor decizii politice la nivel înalt pentru re-punerea pieței cerealelor într-o forma reglementată – așa cum obligă și Politica Agricolă Comună – corectarea perturbărilor extrem de puternice generate de eliminarea oricăror condiții privind accesul cerealelor din Ucraina pe piața comună și tranzitarea țărilor membre UE.

Soluțiile propuse de Clubul Fermierilor evidențiază acțiunile imediate și pe termen mediu, asumate coordonat la Bruxelles și București, pentru gestionarea crizei și compensarea pierderilor financiare pe care încă le generează deciziile UE privind importurile de cereale din Ucraina, precum și pentru regândirea marilor proiecte europene de reformă, pentru asigurarea unei performanțe duale a agriculturii: (1) economică – securitatea alimentară și (2) mediu – climă -biodiversitate.

Clubul Fermierilor Români recomandă membrilor să participe la manifestările de protest autorizate de către instituțiile abilitate, care se vor desfășura în data de 07 aprilie 2023 în mai multe locuri din țară, conform comunicatelor organizatorilor. Susținerea unui ideal comun reprezintă calea de urmat prin care efortul și investițiile realizate de fermierii români pot fi valorificate în scopul asigurării securității și siguranței alimentare a țării, dar și a continuității unor afaceri de care beneficiază toți cetățenii României și ai Europei.

Efectele negative ale acestei crize nu privesc doar fermierii, având în vedere rolul și importanța afacerilor agricole pentru dezvoltarea zonelor rurale, contribuția directă a sectorului la conservarea biodiversității și a patrimoniului cultural și istoric a acestor arealuri europene. În multe zone rurale, agricultura este singura sursa de venit pentru populație, iar lipsa de susținere a fermierilor poate conduce la creșterea migrației și la pierderea acestor comunități viabile” – Comunicatul de presă al Clubului Fermierilor Români, publicat pe pagina de Facebook a instituției.

Daniel Tănăsuc

Recent Posts

Peste 140 de copii din Vaslui și Huși, la prima ediție a concursului ”Șah în școală”

De Zilei Mondială a Educației, Primăria Vaslui, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și…

4 ore ago

FESTIVALUL UMORULUI Parada costumelor de teatru, Teatrul Victor Ion Popa, reprezentație de excepție

Pentru 9 zile, Vaslui este capitala umorului românesc, iar startul a fost dat de o…

4 ore ago

Nicolae Ciucă, președintele PNL: ”PSD se va confrunta cu mine în turul II”

Liderul PNL și candidatul la președinția României, Nicoale Ciucă, a reacționat, seara trecută, după ce…

4 ore ago

Ploi și furtuni în zona Moldovei, Vasluiul este sub Cod Galben

Un nou cod galben de ploi a fost anunțat de meteorologi. Va ploua de astăzi…

5 ore ago

ISU Vaslui: Echipamente de 320 milioane lei, salvate în incendiul de la Rulmenți, De la ce a pornit dezastrul

După mai bine de trei ore de efort, pompierii militari au lichidat incendiul de la…

16 ore ago