Transportatorii vasluieni reclamă: “Dați drumul la transporturile internaționale de călători!”

0
163
Advertisement

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, organism din care fac parte și firme de transport din județul Vaslui, solicită Guvernului și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) să permită transportul internațional rutier al lucrătorilor români cu contracte în UE.

În lipsa autocarelor s-a ajuns la blocaje și la situații revoltătoare în vămi, extrem de periculoase pentru pasagerii români, susțin transportatorii vasluieni.

“Pasagerii din vămi sunt nevoiți să utilizeze microbuze, în condiții precare, generând apariția speculei. Pasagerii plătesc mai scump condiții de transport cu disconfort maxim și cu risc sanitar crescut.

Întrucât nu există o coordonare între statele membre, sunt adoptate măsuri contradictorii, iar relaxarea condițiilor de transport rutier internațional de pasageri nu se va putea realiza. Astfel, pasagerii vor avea de suferit în lipsa soluțiilor viabile de deplasare către locurile de muncă, dar și firmele de transport care în continuare vor avea activitatea blocată, impactul fiind major și asupra bugetului de stat.

Reamintim că UNTRR a solicitat în numeroase rânduri deblocarea transportului rutier internațional de persoane și aplicarea acelorași reguli pentru toate modurile de transport. Considerăm că așa cum se permite plecarea la lucru cu avion charter, tren și cu autoturism, trebuie să fie permisă și deplasarea cu autocarele, atât pentru a permite celor care au contracte să ajungă la locul de muncă și să reducă presiunea pe bugetul statului, cât și pentru a permite transportatorilor de persoane să organizeze similar cu liniile aeriene curse charter spre țări precum Germania, Spania, Franța.

Prin HG nr.24/14 mai 2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, s-a menținut suspendarea transportului rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional.

Deși actul normativ prevede că această suspendare nu se aplică transportului rutier internațional prin servicii ocazionale al lucrătorilor români cu contracte în alte state dacă sunt îndeplinite anumite condiții cumulative, în realitate este dificil pentru un transportator român să prezinte ARR “acordul, aprobarea sau avizul statelor tranzitate și a statului de destinație privind desfășurarea cursei”, spune UNTRR

UNTRR solicită autorităților relevante din România să se coordoneze cu autoritățile din țările vecine pentru facilitarea desfășurării curselor internaționale operate de transportatorii români de persoane și pentru relaxarea măsurilor în mod coordonat și eficient.

Print Friendly, PDF & Email