Troleibuze pe străzile Vasluiului, după șapte ani. Sunt moderne, ecologice, nepoluante

0
1013

În această dimineață, pe străzile Vasluiului au putut fi zărite primele troleibuze Transurb, după o pauză de mai bine de șapte ani. Conform strategiei de transport a municipiului, troleibuzele vor circula pe trei rute importante, de la Gară spre Zona Industrială, de la Gară, trecând pe strada Traian, spre liceele Mincu și Procopiu și, mai departe, spre barajul Delea, iar a treia linie este cea cunoscută de vasluieni, Gară-Protecția Copilului, în Moara Grecilor.

Deocamdată, singura linie operațională este cea care trece prin centrul orașului, spre Moara Grecilor, aici fiind introduse primele mașini, mai ales că în aceste zile autobuzele electrice sunt alocate pentru deplasarea delegațiilor de la ”Hora din Străbuni”.

Mijloacele de transport sunt moderne și ecologice. Acestea au, conform caietului de sarcini, o autonomie de 20 de km, computer de gestiune management vehicul cu funcții GPS și comunicare online, sistem de informare audio-video, sistem de numărare a călătorilor, iar în salon sunt prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile ale călătorilor.

De asemenea, troleibuzele au rampă cu acționare mecanică sau electrică pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă. Acestea sunt prevăzute cu buton de semnalizare a intenţiei de acţionare a rampei, situat atât la exterior, cât şi la interior, precum şi semnalizare la bord pentru conducătorul de vehicul.

Rețeaua de troleibuze a Vasluiului a fost inaugurată în 1 mai 1994 și închisă în 2009, apoi redeschisă pentru o scurtă perioadă în 2016. La începutul anului 2020 a fost semnat contractul de finanțare pentru achiziționarea a 10 troleibuze, cu fonduri europene, mașinile fiind furnizate de către compania poloneză Solaris, contractul fiind semnat în vara anului 2021.