Strugurii aflați la fermentat au lăsat un bărbat în stare de inconștiență, vineri după-amiază. S-a întâmplat în apropiere de Vaslui, în comuna Muntenii de Sus. Salvatorii vasluieni au fost apelați pentru a interveni în cazul unui bărbat intoxicat cu dioxid de carbon, la Satu Nou.
Un bărbat în vârstă de 74 de ani a intrat într-un beci în care se aflau depozitate mai multe vase cu must pus la fermentat. După întrarea în beci, bătrânul a amețit, iar mai apoi și-a pierdut cunoștința.
Până la sosirea echipajelor de intervenție, victima a fost evacuată de vecini. Pompierii l-au găsit pe bărbat în stare de semiinconștiență.
Victima a fost evaluată, a primit prim ajutor calificat și i s-a administrat tratament de specialitate, însă după ce și-a revenit, a refuzat să fie transportat la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.
Atenție la dioxidul de carbon acumulat în spaţiile unde mustul este pus la fermentat
Toamna este anotimpul în care gospodarii culeg viile pentru producerea vinului, dar crește și numărul victimelor rezultate în urma inhalării dioxidului de carbon. Acest gaz emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros, gust și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni, în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite.
Fiind mai greu decât aerul, dioxidul de carbon se acumulează jos la suprafața solului, în concentrații înalte, iar aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viața și sănătatea persoanelor.
În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de dioxid de carbon din aer, intoxicaţia cu acest gaz se manifestă prin dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă, iar în cazuri grave convulsii, comă şi chiar deces.
De cele mai multe ori, victime devin chiar şi persoanele care încearcă să îi salveze.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al Judeţului Vaslui vă recomandă:
– nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen;
– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice;
– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
– sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.