Un minor din Huși a pus pe jar autoritățile, falsă sechestrare. Gluma îi va costa pe părinți

0
247




Poliţiştii hușeni au identificat un minor care a apelat unitatea de poliție, spunând că a fost sechestrat. Urmează să se ia măsurile prevăzute de lege, respectiv o amendă de până la 1.000 de lei.









Oamenii legii au identificat un minor de 13 de ani, din municipiul Huși, după ce acesta a alertat autoritățile, apelând dispeceratul unității de poliție, cu privire la o presupusă sechestrare de persoane.

Din verificările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, în data de 29 martie a.c., ora 14.12, minorul a sesizat autoritățile despre faptul că este sechestrat într-o cameră. Ulterior, acesta a întrerupt convorbirea și a respins toate apelurile polițiștilor, nemaiputând fi contactat de echipajele de poliție, pentru a oferi detalii suplimentare despre starea sa.

Minorul a fost identificat în scurt timp de către polițiști, justificând alertarea în mod fals a autorităților ca fiind o glumă.

Polițiștii efectuează cercetări, urmând a fi dispuse măsurile care se impun.

În acest context, polițiștii atrag atenția că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie” aduc prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, cât și întreaga comunitate.

Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie” se pedepsește cu amendă de la 500 lei la 1000 lei. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe 112 poate fi sancţionată cu amendă între 500 şi 1000 de lei.

NU SUNAȚI LA 112 PENTRU PROBLEME NON-URGENTE!

Apelurile non-urgente provoacă întârzieri în acordarea de ajutor persoanelor care se află în situaţii de urgenţă, acest lucru putând avea consecinţe fatale.

Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. 112 poate fi apelat în orice moment pentru a se interveni într-o situaţie de urgenţă, în care o secundă poate face diferenţă între viaţă şi moarte. Oricând persoana care poate avea nevoie de ajutor urgent poate fi o persoană dragă dumneavoastră.

Apelarea nejustificată la numărul de urgenţă ţine ocupate atât liniile de urgenţă, cât şi operatorii 112, care ar putea prelua în acest timp urgenţe critice.

Nu sunaţi la 112 pentru:

  • a face glume sau farse;
  • a aduce injurii operatorilor;
  • a solicita informaţii despre numere de telefon, trafic, adrese sau programe de lucru ale serviciilor/instituţiilor publice, documente necesare pentru eliberarea unor acte (carte de identitate, paşaport, cazier etc.);
  • a afla data şi ora exactă, starea vremii, mersul trenurilor şi al mijloacelor de transport în comun;
  • a chema un taxi, a face comandă la pizza, pentru a încărca cartela telefonică, a debloca sau a verifica telefonul mobil;
  • a verifica cum funcţionează Serviciul 112;
  • a exprima nemulţumirea sau opiniile faţă de servicii furnizate de diverse societăţi, de calitatea produselor achiziţionate, de politicieni, persoane publice, emisiuni etc.;
  • a reclama întreruperi în furnizarea utilităţilor casnice (gaze, curent, apă, TV, Internet etc.);
  • a ţine ocupată atenţia copiilor.