Uriaș scandal la vârful Bisericii Ortodoxe, fostul episcop Onilă slujește în continuare la Văratec!

0
1379


SĂ LE FIE RUȘINE!… Portalul de știri și anchete „Să fie lumină” a postat, ieri, o fotografie în care fostul episcop Corneliu Onilă apare în timpul unei slujbe religioase la Mănăstirea Văratec, deși deciziile BOR spuneau clar, la înlăturarea acestuia din funcție, că nu mai poate sluji la altar. Dar, se pare, una spun șefii Bisericii Ortodoxe și alta este situația de la Văratec, unde Onilă este episcop în continuare, toată lumea i se adresează cu „Preasfinția Voastră”, iar salariul de 18.000 de lei merge în continuare fără nicio problemă.În acest timp, copiii violați de Onilă merg să depună mărturii la instanțe, prezentând ororile la care au fost martori!

Ieri, pe pagina de Facebook a Mănăstirii Văratec-Arhiva Documentară a apărut o fotografie explicită, care se pare că ar proveni din imaginile obținute de la colegii de la „Săfielumină”, în care se explică, în mod ciudat, cu vorbele colegilor noștri de la București, ce caută Onilă în poze.

„Fotografia de mai jos surprinde oameni în veșminte clericale – dar e ilustrativă și pentru minciunile, complicitățile, impostura care orientează viața clericală la vârful Bisericii Ortodoxe Române când vine vorba de cunoașterea, asumarea sau corectarea unor abuzuri sexuale sistematice petrecute în propria ogradă.

A fost realizată la Mănăstirea Văratec din comuna Agapia, județul Neamț, în ziua de 19 aprilie 2020. Sursa fotografiei este chiar contul de Facebook al stabilimentului monahal.

Personajul principal al instantaneului este Cornel Onilă – Preasfințitul Corneliu, după rangul arhieresc -, fost ierarh BOR al Hușilor, fost membru al Sfântului Sinod, în prezent episcop retras la canon după un episod judiciar din vara anului 2017 pe fondul căruia a devenit publică informația că mai multe fețe bisericești îl șantajau cu filmări compromițătoare (în care apărea întreținând relații sexuale cu tineri seminariști, elevi ai liceului teologic din Huși).

Afacerea de șantaj din 2017 a fost lămurită doar parțial de statul român, care, prin Direcția Națională Anticorupție (Serviciul Teritorial Iași) a obținut condamnarea la închisoare a șantajiștilor, ferecând totodată la sertar probele video ale posibilelor infracțiuni sexuale comise de episcopul Onilă.

Doi ani mai târziu, la finalul verii anului 2019, „Să fie lumină” demara publicarea în serial a unei investigații jurnalistice despre abuzurile sexuale petrecute vreme de un deceniu în Episcopia Hușilor.

„Seria Chiliilor” demonstra – cu date, acte și fapte – că episcopul Onilă însuși abuzase elevi de seminar, în tandem cu un alt prădător sexual feroce, călugărul arhimandrit Sebastian Jitaru de la Catedrala Episcopală din Huși.

Practic, „Să fie lumină” arăta în august-septembrie 2019 că PS Corneliu domnise ani la rând peste un sistem infernal de infracțiuni sexuale, tăinuit de complicitatea a zeci de fețe bisericești.

Pe fondul investigațiilor „Să fie lumină” (care dezvăluiau, printre altele, că probele video ale abuzurilor fuseseră ignorate de DNA Iași) Parchetul Curții de Apel Iași redeschidea un dosar de infracțiuni sexuale închis în 2018 din lipsă de probe.

După luni de cercetări, PCA Iași dispunea – în mai 2020 – măsuri preventive împotriva lui Cornel Onilă și Sebastian Jitaru, reținându-i și apoi obținând mandate de arestare pe numele lor pentru multiple fapte de viol. Măsura preventivă a fost între timp înlăturată printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cercetările continuă în dosarul penal, urmând să se finalizeze cu un rechizitoriu de trimitere în judecată.

Episcopul retras Corneliu a revenit între timp la Mănăstirea Văratec, acolo unde domiciliază într-o casă de oaspeți a sitului monahal, în fapt o construcție cât o școală, și unde este îngrijit de măicuțe, datoare să i se adreseze conform rangului clerical, cu „Preasfințite”.

Gazda Preasfințitului acuzat oficial de viol este maica stareță a Mănăstirii Văratec, monahia Iosefina Giosanu, care – printre alte amănunte biografice – este recomandată de un detaliu biologic: e sora arhiepiscopului Romanului și Bacăului, Ioachim Giosanu, bun prieten cu Cornel Onilă și unul dintre aliații săi statornici din Sfântul Sinod al BOR, chiar și după pierderea scaunului episcopal.

În casa cât o școală de la Văratec, remunerat de instituțiile BOR (care – la rândul lor – sunt finanțate din bani publici), Onilă locuiește cu un aghiotant, călugărul arhimandrit Iorest, pe numele de mirean Iulian Matei.

Acesta este unul dintre fidelii fostului episcop de Huși, alături de care și-a petrecut ultimul deceniu și căruia îi datorează propria ascensiune clericală. Acum zece ani, Iorest era un simplu călugăr. Astăzi deține cel mai înalt rang onorific monahal, iar în CV-ul său scrie că a fost exarh al mănăstirilor din județul Vaslui.

Iar Iorest l-a însoțit pe Onilă inclusiv în exilul de la Văratec, după pierderea – prin retragere benevolă – a scaunului episcopal.

Iorest nu e orice călugăr întâmplător nimerit în proximitatea episcopului retras Onilă. E omul care a văzut și a știut de abuzurile sexuale petrecute la vârful eparhiei BOR, participând activ la tăinuirea faptelor. Răsplătit de-a lungul anilor pentru fidelitatea sa, Iorest slujește astăzi la Văratec ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Și, iată, această fotografie din 19 aprilie 2020!

În stânga ei, abia intrând în cadru, se-înfățișează drept, cu patrafir, chiar episcopul retras Onilă. Epitrahilul – sau patrafirul – este cel mai important veșmânt liturgic, fără de care niciun preot sau episcop nu poate sluji. Deși în imagine nu este clar acest lucru, surse „Să fie lumină” susțin că Onilă purta în acea zi și engolpionul, adică medalionul cu icoană afișat (ca semn distinctiv al puterii clericale) de episcopi.

În centru, plan secund, învăluit de o aură de lumină chiar la ieșirea din altar, este Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, secundul (dacă ne permiteți licența) mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei.

În centru, plan apropiat, studiind cu atenție învățăturile biblice, este preotul-călugăr Iorest.

În dreapta, păstorind adunarea de măicuțe, este stareța Iosefina Giosanu.

Toate înaltele fețe bisericești – cu precădere PS Calinic, membru al Sfântului Sinod BOR, arhiereu ortodox de aproape treizeci de ani – încuviințează și girează participarea activă a episcopului retras Onilă.

Reluăm argumentul: episcopul abuzator (o evidență publică în ziua de 19 aprilie 2020!) nu asista pasiv la o slujbă oarecare, ci participa activ la una din slujbele de Înviere, lucru probat de faptul că purta patrafirul.

O lună mai târziu, în a doua jumătate a lui mai 2020, Onilă era reținut de PCA Iași. Patriarhia Română anunța, prin purtătorul său de cuvânt Vasile Bănescu, că Biserica s-ar fi achitat încă din vara anului 2017 de elucidarea și tranșarea cazului Onilă, retrăgându-i toate atribuțiile, funcția și dreptul de slujire clericală.

De-a lungul documentării întreprinse în „seria Chiliilor”, „Să fie lumină” a mai primit informația că Onilă continuă să slujească la Văratec, chiar în prezența unor mai-mari BOR, fără ca cineva să vadă vreo incompatibilitate structurală între faptele de abuz ale fostului episcop și blândețea tratamentului instituțional aplicat de Biserică (care nu a cercetat vreodată împrejurările clericale care au făcut posibil abuzul sexual sistematic).

Aceasta este, însă, prima fotografie care probează definitiv că Onilă continuă să se înveșmânteze și să slujească cu știința și acordul BOR, în spații ale BOR, alături de ierarhi BOR.

Consecința acestei constatări e simplă și – în funcție de registrul de lectură al fiecăruia – strigătoare la cer: Patriarhia Română a mințit și minte când susține că Onilă e un simplu călugăr care nu mai poate sluji și care nu mai reprezintă instituția Bisericii.‼️

Baletul instituțional de la vârful BOR ar putea fi totuși explicat de ceva: de schema mai mare a complicităților bisericești care au făcut posibilă, ani la rând, tăinuirea abuzurilor sexuale comise de episcopul Onilă.

Episodul 4 al „seriei Chiliilor” a arătat recent că oameni din Patriarhia Română fuseseră informați despre infracțiunile sexuale comise vreme de un deceniu asupra elevilor seminarului teologic din Huși, multiple mărturii obținute de Să fie lumină probând acest lucru”,

este textul publicat de pagina de Facebook Mănăstirea Văratec-Arhiva Documentară.

Nu ne îndoim că unele persoane din interior au dorit să transmită mesajul colegilor de la „Săfielumină”, așa că au decis să facă publică postarea. Rămâne de văzut ce reacție va avea conducerea Patriarhiei Române, care pare că acoperă toate aceste abuzuri.