Vasluieni, haideți să salvăm cât mai multe vieți!

0
244

Spitalul Clinic de Urgență din Sibiu va putea oferi bolnavilor infectați cu noul Covid-19 tratament cu plasmă umană hiperimună, colectată de la pacienții deja vindecați.

Este unul din cele 18 centre din țară care vor putea asigura acest tip de tratament.

Vasluienii care au avut coronavirus și care doresc să doneze plasmă pentru tratarea bolnavilor de Covid 19 sunt așteptați la Centrul Județean de Transfuzii, mai ales că unitatea a primit de la CJ Vaslui și Spitalul Județean de Urgență un aparat specializat pentru recoltarea de plasmă.

Deputatul USR de Vaslui, Mihai Botez, a făcut deja un apel către vasluieni, pentru a merge să doneze sânge, din care se extrage plasma atât de necesară în spitale.

“ Facem un apel la cetățenii care s-au vindecat de COVID-19 pentru a dona plasmă. Sper ca, în curând, această procedură să poată fi utilizată și în județul Vaslui.

Tratamentul cu plasmă donată de către pacienții vindecați de COVID-19 poate salva vieți! Acest tratament se adresează tocmai pacienților gravi internați în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, pacienți cu o mortalitate foarte mare.

În câteva centre din țară există aparate de plasmafereză, care pot recolta plasma după numai 14 zile de la pacienții vindecați de coronavirus, plasmă care conține anticorpi pentru a lupta cu virusul.

Dar plasma se poate recolta și prin procesul clasic de donare de sânge, din care este ulterior separată. Acest proces de separare se practică deja în centrele de donare din țară, fără nici un echipament special, doar cu bunavoință.

România nu poate aștepta ca în toate centrele de transfuzii să fie achiziționate aparate de plasmafereză. Acestea sunt scumpe, iar cadrele medicale trebuie instruite cum să le folosească în mod corect, așadar implementarea în fiecare centru va necesita mult timp.

În tot acest timp pacienții noștri au nevoie de plasmă, au nevoie de orice le putem oferi pentru a le crește șansele să trăiască!

USR face un apel la toți cei care s-au vindecat de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, fără alte boli: luați legatura cu centrul de transfuzii din localitate, pentru a vedea cum puteți dona! Gestul vostru poate salva vieți!

Plasma se poate dona după 14 zile de la vindecare pentru o perioadă de câteva săptămâni-luni, timp în care nivelul de anticorpi în organism este crescut”, a postat deputatul Botez pe pagina sa de Facebook.