A început, în Centrul Civic al Vasluiului, Festivalul de Muzică Corală, Laică și Religioasă Gheorghe Cucu, ediația 2024, în organizarea Consiliului Județean Vaslui, Episcopiei Hușilor, Primăriei Municipiului Vaslui și Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui.
Festivalul are loc în aer liber, în Centrul civic al Vasluiului, începând cu ora 18.30, toți iubitorii muzicii corale laice și religioase având șansa întâlnirii unor formații corale de excepție, din țară și din străinătate. Intrarea este liberă.
În cadrul evenimentului vor susține recitaluri: Corala „Fantasia” din Vaslui, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, Corul „Belcanto” din Republica Moldova, Corul „Dignus Est” din Vaslui, Corala „Kinonia” din Drobeta Turnu Severin, solista Maria Coman, Grupul „Trei Parale” și Grupul Psaltic „Tronos” din București.
Ediția de anul acesta este cea de-a patra organizată la Vaslui, după mai multe ediții anterioare dedicate compozitorului Gheorghe Cucu în localitatea natală – Puiești, județul Vaslui.
Calitatea invitaților, precum și entuziasmul publicului, tot mai mare de la o ediție la alta, au fost imboldul pentru organizarea, la aceleași standarde, și a evenimentului din acest an.
Dorința organizatorilor este ca Festivalul „Gheorghe Cucu” să se înscrie în seria evenimentelor de marcă ale județului Vaslui, cu ecouri în întreaga țară.
”Ne reîntâlnim, grație acestui Festival, cu personalitatea marcantă a lui Gheorghe Cucu (11 februarie 1882 – 24 august 1932), unul dintre cei mai mari compozitori ai țării noastre, care și-a început studiile muzicale sub streașina Bisericii, la Bârlad, aprofundându-le apoi la Conservator, în țară și în străinătate.
Acest Festivalul, devenit tradiție și în formatul desfășurat la Vaslui, are o încărcătură spirituală deosebită, împlinindu-și scopul, acela de a ne înnobila sufletește și de a ne transpune într-o atmosferă de multă liniște și interiorizare.
Primul loc din Sfânta Scriptură, unde este specificat cuvântul „cântare” sau „imn” este în Cartea Ieșirii, capitolul 15, în contextul trecerii prin Marea Roșie, care are o semnificație aparte pentru orice evreu. Ni se spune că, imediat după trecerea prin Marea Roșie, devenind un popor liber, evreii au început să cânte de bucurie.
Muzica are darul deosebit de a ne desprinde de tot ceea ce ne fură libertatea spirituală, și a ne transpune într-o viață autentică.
Sunt convins de faptul că și această ediție a Festivalului de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu”, organizat de Consiliul Județean Vaslui, prin Centrul Cultural Județean, în parteneriat cu Episcopia Hușilor, ne va face să trăim această libertate și un moment de plenitudine a unei vieți spirituale autentice.
Binecuvântăm, deopotrivă, pe organizatori și pe participanți, pentru bucuria muzicală pe care o împlinesc pentru semenii lor, într-o vreme în care avem o acută nevoie de înmulțire a binelui și a frumosului”, este mesajul Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, cu prilejul ediției de anul acesta a festivalului.
Pe scenă vor urca Corala „Fantasia”, Corul „Sfânta Muceniță Chiriachi” Huși, Corul „Belcanto” din Republica Moldova, Corul „Dignus Est” Vaslui, Corala „Kinonia” din Drobeta Turnu Severin, solista Maria Coman, Corul „Trei parale” din București și Grupul Psaltic „Tronos” din București.
Festivalul poate fi urmărit aici.