ANALIZĂ… Vom merge la vot, până la urmă, pe 27 septembrie, în ciuda tuturor zvonurilor legate de amânarea alegerilor locale pentru anul viitor. Ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru, a vorbit despre alegerile locale care urmează să fie organizate în România la sfârșitul lunii septembrie.
„În acest moment, nu avem un motiv să nu putem organiza alegerile. Dar vor începe cu anumite precauții și se vor desfășura cu anumite precauții, într-un context pandemic, cu o transmitere comunitare”,
a spus Tătaru.
„Avem scenarii și pentru o accelerare a numărului de cazuri, dar și pentru o conduită normală.
Nu văd nici un motiv să nu avem alegeri și să nu înceapă anul școlar, cu anumite precauții. La alegeri – ne gândim la mai multe zile, două zile luăm în calcul”,
a spus Nelu Tătaru.
Legea aprobată de parlamentari a fost promulgată deja de președintele Iohannis. Actul normativ prevede o serie de măsuri tehnice de natură să îmbunătățească modul de derulare a alegerilor locale din 2020.
“La alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, sediile secțiilor de votare pot fi amplasate și în construcții ușoare, containere de locuit, corturi și altele asemenea, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Autorității Electorale Permanente.
La alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, primarii au obligația de a asigura organizarea secțiilor de votare cu respectarea standardelor minimale stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă”,
stabilește proiectul.
“La alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, operatorii de calculator asigură, în condițiile stabilite prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente, înregistrarea audiovideo neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor. Președintele biroului electoral al secției de votare asigură transmiterea prin mijloace electronice către Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal a fotografiei procesului-verbal privind consemnarea rezultatelor votării, precum și a informațiilor provenite din verificarea corelării datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării.
Înregistrările și fotografiile proceselor-verbale se realizează în localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale”,
se mai menționează în actul normativ.
Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegații acreditați, operatorii de calculator, personalul de pazăși alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.
Cheltuielile necesare pentru asigurarea acestor materiale, precum și pentru asigurarea igienei și dezinfecției localurilor de vot se suportă din bugetul de stat, prin bugetele autorităților publice stabilite prin hotărâre a Guvernului, mai prevede proiectul.
Potrivit noii legi, partidele politice vor putea să folosească banii din subvenția primită de la stat pentru campania electorală. În plus, în secțiile de votare vor putea fi prezente și partidele care nu au grup parlamentar, ceea ce va avantaja partide precum ALDE și PMP, dar și PPU, care în acest moment au parlamentari, dar nu au numărul suficient pentru a forma un grup în Camere.