Vasluiul, exclus: nu vom avea nici autostradă și nici drum expres, în următorii ani!

0
485

NICIO ȘANSĂ… România ar putea avea 700 de kilometri noi de autostradă și 300 de kilometri de drum expres în următorii patru ani, având în vedere tronsoanele pe care se lucrează și cele pentru care se va da în curând ordinul de începere a lucrărilor.

Asta spune ministrul Transporturilor, Lucian Bode, care dă și exemple. La autostrăzi, ar urma să fie gata lotul 1 și lotul 5 din autostrada Sibiu-Pitești, autostrada Lugoj-Deva, autostrada Transilvania integral, cu excepția tronsonului care cuprinde tunelul Meseș, autostrada A7 Ploiești-Siret, mai puțin loturile Pașcani-Suceava și Suceava-Siret. Deci, Iașul va fi străbătut de autostradă, Suceava și Bacău, la fel, iar Vasluiul rămâne al nimănui…

Am dorit să vedem cum arată planurile lui Bode în ceea ce privește drumurile expres. Acesta susține că se va lucra pe drumurile expres Craiova-Pitești, Brăila-Galați, Focșani-Brăila și Buzău-Brăila. Zero șanse pentru Vaslui, în următorii 10-20 de ani, să beneficieze de un drum de viteză, deși șefii CNAIR se lăudau, în iulie, cu semnarea contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate al Drumului Expres Tișița – Albița, cunoscut ca „Autostrada Vasluienilor”.

„Șocant este faptul că, pentru un obiectiv ajuns acum la faza atribuirii Studiului de fezabilitate, Guvernul actual a reușit performanța de a șterge cu totul obiectivul din bugetul de stat. A fost o negociere purtată la nivel de lideri de grup parlamentar și am primit asigurări că „Autostrada vasluienilor” se va regăsi în buget. Deocamdată, ceea ce am primit, ca vasluieni, din partea Guvernului, este o țeapă, pentru că acest obiectiv nu există în Legea bugetului ca poziție distinctă.

Nu știu ce vor face, dar ei (guvernanții PNL) au făcut prostia, ei trebuie să o dreagă, pentru că nu pot să nu prevadă fonduri pentru un contract aflat în semnare, pentru un proiect susținut la nivelul Comisiei Europene, pentru cel mai important proiect care se va face vreodată, probabil, la nivelul județului Vaslui, cred că undeva spre 1 miliard de euro ar putea ajunge”,

remarca deputatul ALDE de Vaslui, Daniel Olteanu, în luna iunie a.c.

Probabil, vor mai trece încă vreo două-trei generații, până ce se va realiza un astfel de drum expres prin județul Vaslui. Un lucru devine clar: Vasluiul este și va fi ocolit total de proiecte de infrastructură mare în următorii ani.