Vasluiul va avea 23 de consilieri. Va mai avea PSD majoritate absolută în CL Vaslui, după 27 septembrie?

0
293

ÎNTREBĂRI… Tot mai mulți primari din județ au început să scotocească prin documente, să vadă ce populație au comunitățile lor și în ce mod scăderile sau creșterile de populație vor influența comunitățile. Surprizele sunt cât se poate de mari pentru unii edili, care se înscriu deja pentru un nou mandat, la alegerile din 27 septembrie.Municipiul Vaslui va trece, de la 21 de consilieri, acum, la 23 de consilieri. În prezent, PSD și ALDE au 17 mandate, în timp ce PNL, cu cele 4 mandate, face ce poate mai bine. Dar, atenție!, să nu uităm de rezultatele de europarlamentarele de anul trecut. Cu un an în urmă, la europarlamentare, la Vaslui, USR lua 27,01% din voturi, PSD obținea un scor de 24,02%, în timp ce PNL era votat de 19,88% dintre cetățeni.

Ce ne spune asta? Că PNL și USR ar putea, dacă rezultatele se mențin și la locale, să contrabalanseze Alianța PSD-ALDE, ba chiar ar putea să domine Consiliul Local. Numai în municipiul Vaslui, din cauza moldovenilor, populația orașului a trecut de 130.000 de persoane, dintre care foarte multe nici nu vor vota, fiind plecate în UE. Primarul Vasile Pavăl, care pare să fie câștigător detașat al alegerilor locale, ar putea avea un consiliu local format din PNL și USR, majoritar, în cazul în care PSD nu se mobilizează la maxim.

Surprize par să fie și la țară, acolo unde mulți primari raportează scăderi ale populației. De exemplu, la Albești și Epureni numărul consilierilor scade de la 13 la 11, în viitoarele Consilii locale Alexandru Vlahuță și Arsura numărul de consilieri scade de la 11 la 9, iar la Berezeni sau Dragomirești se va ajunge de la 15 consilieri locali, acum, la 13. Nu le va fi ușor multor primari, dacă vor avea consilii ostile, iar acesta pare să fie tabloul care se conturează de pe acum.

Legea spune așa: pentru localitățile de până în 1.500 de locuitori, sunt alocați un număr de 9 consilieri, în vreme ce pentru orașele cu un număr de locuitori între 50 și 100 de mii sunt prevăzuți 21 de aleși, iar pentru cele între 100 și 200 de mii, 23 de consilieri. Cele mai multe comune, în județul Vaslui, au între 1.501 și 3.000 de locuitori, deci vor avea 11 consilieri. Nu vor fi modificări semnificative, în afara municipiului Vaslui, în mediul urban. Bârladul, dar și orașele Negrești sau Murgeni, vor merge pe același număr de consilieri actual.