SE MIȘCĂ LUCRURILE… Ieri, în Sala „Alexandru Ioan Cuza”, din cadrul Primăriei Municipiului Bârlad, a avut loc o primă întâlnire între reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), proiectantul general (Asocierea Search Corporation și Egis Romania) și reprezentanții Ministerului Transporturilor, pentru construcția viitorului Drum Expres Tișița-Bârlad-Albița.
Oficialii prezenți au semnat contractul pentru finanțarea studiului de fezabilitate al obiectivului de investiții.
„Este un moment important pentru municipiul Bârlad, dar nu numai pentru Bârlad, ci pentru toată Moldova de Sud. Viitoarea autostradă va avea un efect benefic pentru județele Vrancea, Bacău, Galați și Vaslui. La Bârlad a ajuns o delegație de la CNAIR, proiectantul, consilierul ministrului Transporturilor și conducerea Drumurilor Naționale Bârlad. Este vorba de semnarea unui contract de finanțare pentru studiul de fezabilitate al drumului expres Tișița-Albița.
Nu este o noutate pentru nimeni, că dezvoltarea unor comunități vine odată cu dezvoltarea infrastructurii. Nu avem infrastructură, ați văzut că avem de suferit. Odată cu semnarea acestui contract, se va derula prima etapă a acestui proiect extrem de important pentru Bârlad. Pe axa Tișița-Albița, Bârladul este cel mai important oraș și este orașul care cele mai mari așteptări de la Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră”,
a spus primarul Bârladului, Dumitru Boroș.
Oficialii de la București au spus că viitorul drum expres asigură legătura între Uniunea Europeană și Republica Moldova, de aceea va avea o importanță majoră pentru județ. Interesant este că Bârladul va fi ocolit pe partea dreaptă de varianta de ocolire, în timp ce drumul expres va fi în partea stângă a orașului, ceea ce va decongestiona complet traficul din oraș.
Date oficiale ale viitorului drum expres al județului Vaslui
Circa 160 de km de la Tișița (la nord de Focșani) și până la Vama Albița va avea viitorul drum expres pentru care Compania de Autostrăzi a semnat marți contractul de realizare a studiului de fezabilitate. Contractul de SF pentru noua șosea de mare viteză, care practic va completa legătura rutierăîntre București și Chișinău, are o valoare de 11 milioane de lei și un termen de realizare de 26 de luni.
Proiectul are ca scop realizarea unui sector de Drum Expres între localitățile Tișița și Albița, realizând legătura rutieră între București și Chișinău, tronsonul fiind situat pe rețeaua TEN-T globală în România, potrivit CNAIR.
Practic, în zona Tișița, viitorul Drum expres ar urma să se conecteze la Autostrada Moldovei A7, care în prezent este în curs de proiectare și ar putea fi scoasă la licitația de execuție încă din 2021.
Licitația pentru SF-ul pentru Drumul expres Tișița – Albița a fost lansată pe 27 iunie 2019 și, conform informațiilor din caietul de sarcini, contractul de SF prevede patru obiective:
- 1. Stabilirea criteriilor de proiectare, inclusiv pe baza analizei de rezistenta la schimbări climatice;
- 2. Identificarea constrângerilor, identificarea a minim 3 variante de traseu, compararea lor prin analiza multi-criteriala și selectarea a două variante;
- 3. Compararea detaliata a celor doua variante, la nivel de proiect conceptual, evaluare preliminara a impactului asupra mediului și analiza cost-beneficiu. Selectarea variantei optime.
- 4. Detalierea variantei optime și finalizarea studiului de fezabilitate.
Potrivit informațiilor din caietul de sarcini, profilul transversal al drumului va avea caracteristicile unui drum expres cu 2×2 benzi de circulație (3,5m/bandă), zonă mediană de 3m și acostamente de 2×2,25m din care 0,75m benzi de încadrare cu aceeași structură rutieră ca a benzilor de circulație și 1,5m acostament consolidat.
În cadrul studiului de trafic proiectantul va considera și analiza, încă din faza inițială de proiectare, opțiunea de a dezvolta drumul expres cu 2×2 benzi de circulație în drum expres cu 2×3 benzi de circulație pe sens sau aducerea la profil de autostradă.