Alegerile prezidențiale în Basarabia: Miile de moldoveni din Vaslui pot cere secții de votare!

0
180


PROPUNERI… Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău face un APEL către asociațiile basarabenilor din diasporă să înainteze, până la 14 iulie 2020, propuneri privind necesitatea deschiderii secțiilor de votare în țara de reședință a acestora.Demersul urmează să fie expediat către info@cec.md și va include denumirea țării, denumirea localității/localităților, numărul estimativ de alegători care domiciliază în fiecare localitate și numărul de secții de votare necesar pentru fiecare localitate.

De asemenea, CEC de la Chișinău face un apel către cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate și România și intenționează să participe la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, să se înregistreze prealabil.

Alegătorii se pot înregistra pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului și au dreptul, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, să anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior. Înregistrarea poate fi efectuată on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Pentru mai multe informații puteți consulta Regulamentul privind înregistrarea prealabilă, accesândurmătorul link:

Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota dincolo de frontiere, în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestora.

Basarabenii din diasporă sunt îndemnați să participe activ în procesul electoral, nu doar în calitate alegători, dar și de funcționari electorali, să se implice în activitățile de informare a alegătorilor și să beneficieze de oportunitățile de instruire oferite de Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, inclusiv prin intermediul platformei e-learning.

Parlamentul de la Chișinău a stabilit data de 1 noiembrie 2020 pentru desfășurarea alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Legislația electorală prevede că, în cazul alegerilor prezidențiale, cu acordul autorităților competente ale țărilor respective, pot fi organizate secții de votare suplimentare și în alte locații.