Nu sunteti cetãteni europeni? Iatã conditiile de intrare pe teritoriul României

0
546




Politistii de frontierã fac precizãri de modul în care cetãtenii din tãrile non-UE sau apatrizii pot intra pe teritoriul tãrii. Intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetãtenilor strãini din state Non-UE, respectiv care nu apartin spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene, precum si apatrizilor se permite doar celor care îndeplinesc conditiile expres si limitativ prevãzute de actele normative în vigoare referitoare la trecerea frontierei în perioadã de pandemie. Exceptiile trebuie probate cu documente justificative.









Politia de Frontiera Românã permite intrarea în tarã a cetãtenilor strãini doar în situatiile de exceptie prevãzute expres în cuprinsul Hotãrârii nr. 531 din 11.05.2021 privind prelungirea stãrii de alertã pe teritoriul României. În continuare, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetãtenilor strãini din state Non-UE, respectiv care nu apartin spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene, precum si apatrizilor, definiti potrivit Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strãinilor în România.

Sunt exceptati de la aceste prevederi cetãtenii strãini, membri de familie ai cetãtenilor români, membri de familie ai cetãtenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ori ai Confederatiei Elvetiene, cu rezidentã în România. De asemenea, exceptie fac si persoanele care posedã o vizã de lungã sedere, un permis de sedere sau un document echivalent permisului de sedere eliberat de autoritãti ori un document echivalent acestora emis de autoritãtile altor state, potrivit legislatiei Uniunii Europene.

Fac exceptie si persoane care se deplaseazã în interes profesional, dovedit prin vizã, permis de sedere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetãtori în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatricã, precum si transportatorii si alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigurã astfel de transporturi necesare, personalul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si al organizatiilor internationale, precum si membrii familiilor acestora care îi însotesc în misiuni permanente pe teritoriul României, personalul militar sau personalul care poate asigura ajutor umanitar.

De asemenea, exceptie fac persoane în tranzit, inclusiv cei repatriati ca urmare a acordãrii protectiei consulare, pasageri care cãlãtoresc din motive imperative, persoane care au nevoie de protectie internationalã sau din alte motive umanitare, persoane care fac obiectul prevederilor Regulamentului(UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor si mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protectie internationalã prezentate într-unul dintre statele membre de cãtre un resortisant al unei tãri terte sau de cãtre un apatrid, precum si persoane returnate în baza acordurilor de readmisie, strãinii si apatrizii care cãlãtoresc în scop de studii etc.