Inceputul unei crize DE PROPORTII pe piata materialelor de constructii! Se estimează ca va dura mai multi ani!

0
584




IONEL SANDU, Manager General Radical Grup Vaslui

Ionel Sandu, managerul celei mai importante firme de distributie materiale de constructii din judetul Vaslui, Radical Grup, atrage atentia asupra unui fapt care va avea consecinte foarte grave asupra sectorului constructii, in acest an.









Este vorba de cresterea halucinanta a preturilor la materialele de constructii, cu procente nemaiintalnite dupa 1989, S-a ajuns chiar si la majorari cu 50-75% la o serie de materiale de baza, cresteri care vin din amonte, adica de la firmele producatoare.

Conform managerului Ionel Sandu, sunt cresteri foarte mari la cherestea, fier beton, OSB (placi din rumegusul rezultat din prelucrarea lemnelor, n.r.). De exemplu, preturile la placile OSB au explodat, fiind majorate cu 100% în ultima perioada, in timp ce preturile la cherestea au crescut cu 50%.


Care este explicatia pentru aceste cresteri necontrolate? Sunt cereri foarte mari pentru aceste produse pe pietele din Europa occidentala, China sau SUA, ultima fiind o mare consumatoare de cherestea.

”Sfatul meu pentru toti cei care vor sa construiasca in aceasta vara este sa mearga inca de acum la furnizorii agreati si sa-si procure materialele de constructii necesare.

Vor evita pe cat posibil sa cumpere materiale la preturi din ce in ce mai mari, asa cum se anticipeaza acum, plus ca vor evita o posibila criza, este foarte posibil ca in vara unele dintre materiale sa nu se gaseasca pe piata”, a explicat Ionel Sandu.

Vor fi efecte deosebite, in plan financiar, pentru mii de familii din judetul Vaslui care construiesc locuinte in acest an, fie ca este vorba de lucrari noi, fie de continuarea celor incepute in anii precedenti, daca preturile nu se stabilizeaza.

„Am realizat un studiu pe baza datelor furnizorilor nostri de materiale de constructii si a rezultat ca pretul materialelor de constructii a crescut puternic.

Majorarea a fost datorata cresterii volumului de investitii de pe piata imobiliara, precum si speculatiilor de pe piata”, spune un reprezentant al Patronatului Societatilor din Constructii.

Constructorii avertizeaza, ca un pret mentinut jos in mod fortat ar putea insemna o lucrare de proasta calitate.

Mare parte din materia prima vine din strainatate, asa ca industria romaneasca nu poate influenta in vreun fel situatia. E si cazul banalului polistiren pentru izolatii.

„Discutam despre cresteri de preturi la polistiren intre 30 si 58%, la teava PVC intre 20 si 26%, la tabla zincata in jur de 50%. La produsele de balastiera sunt tot undeva la 50%, iar la motorina si bitum in jur de 20%”, afirma un constructor.