Ziua genistilor militari, sãrbãtoritã si la Vaslui

0
485




SÃRBÃTOARE…Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui are în structurile operative si o echipã de pirotehnicieni care intervin pentru preluarea, transportul si depozitarea acesteia în conditii de sigurantã si ulterior, distrugerea în spatii special amenajate. Misiunea principalã a acestor profesionisti în pirotehnic este asanarea, pe teritoriul judetului Vaslui, a munitiilor si explozivilor rãmase neexplodate de pe timpul rãzboaielor.









Pe parcursul anului 2020, echipa pirotehnicã a executat un total de 42 de misiuni de asanare a terenurilor de munitia rãmasã neexplodatã, precum si trei sedinte de distrugere a munitiei asanate. Anul 2021 a debutat cu foarte multe misiuni ale pirotehnicienilor, mai exact 16 misiuni în primele cinci luni ale anului.

Cele 120 de elemente de munitie care urmeazã sa fie distruse în 2021, se prezintã astfel: 26 de proiectile, 9 bombe de aruncãtor, 90 de cartuse si elemente de munitie. În trecut s-au gãsit bombe de aviatie, proiectile si bombe de aruncãtor de calibre diferite, grenade de mânã defensive si ofensive, cartuse de infanterie si elemente de munitie.

Munitia este descoperitã de obicei primãvara, pe timpul muncilor agricole, a lucrãrilor de constructii, dar au fost si situatii în care bombele au fost aduse cu balastul din zona orasului Roman. Din fericire, primãriile fac instructaje periodice cu populatia si îi anuntã despre acest pericol si mãsurile de comportament.

„Este meseria în care tot timpul vei fi ucenic. Pirotehnia este meseria celor curajosi si foarte bine pregãtiti. La o manipulare necorespunzãtoare, oricare dintre elementele de munitie ar putea sã explodeze provocând moartea sau rãnirea persoanelor aflate pe o razã de pânã la un kilometru”, ne-a declarat unul dintre specialistii ISU Vaslui.

“Este o specializare foarte frumoasã, dar si foarte periculoasã. Împreunã cu echipajul verificãm întotdeauna înainte. Nu existã rutinã în meseria asta; orice neglijen poate pune în pericol viata ta si a colegilor. De 15 ani de când practic aceastã specializare, consider armata este o meserie vocationalã. Când alegi sã devii militar trebuie sã ai chemare. si vâd în jurul meu cã toiti cei care au vocatie, indiferent ce sarcini zilnice primesc, acceptã cu plãcere, pentru a-si descoperi alte limite, ale cunoasterii, pregãtirii fizice si rezistentei la stres.Dupã ce a a participat la sute de interventii, genistul va spune cã, de fapt, “în munca de pirotehnist trebuie sã ai 60% pricepere si 40% o relatie bunã cu Dumnezeu. De ce? Pentru cã noi nu putem gresi decât o datã”.
„E normal sã ne fie teamã. Cei care spun cã nu le e fricã atunci când stiu cã pot muri în orice moment, mint sau sunt prea tineri ca sã înteleagã gravitatea situatiei. Atunci când echipajul nostru este pe teren trebuie sã ne asigurãm cã civilii care au descoperit bomba nu vor fi rãniti în timpul interventiei noastre”.