Noaptea în care frații de la Vaslui s-au rupt de cei din Basarabia!

0
510




REMEMORARE DUREROASĂ… Fix cu 80 de ani în urmă, în noaptea de 27 spre 28 iunie 1940, se petrecea la București una dintre cele mai mari trădări din istoria României. Milioane de frați basarabeni, care trăiau și locuiau în bună pace cu frații din România, după Marea Unire de la 1918, au ajuns sub cizma sovietică, într-o singură noapte. Mulți au pierit, foarte mulți au fost deportați.









Totul a plecat de la Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939 de șeful guvernului și ministrul de externe a URSS, Viaceslav Molotov, și ministrul de externe german, Joachim von Ribbentrop, în prezența lui Stalin.

La 23 august 1939, Germania nazistă și U.R.S.S. anunță semnarea unui pact de neagresiune. Chiar dacă Rusia bolșevică întreținuse multă vreme relații privilegiate cu Germania anilor 1920, acest lucru i-a surprins pe majoritatea observatorilor, căci opoziția ideologică dintre nazism și comunismul sovietic părea ireductibilă. Alianța dintre cei doi mari dictatori totalitari, Hitler și Stalin, urma să aibă consecințe nefaste, vizibile și astăzi în sânul Europei reunite.

Dar, faptul cel mai dramatic, petrecut ulterior, a îngenuncheat pentru totdeauna neamul românesc. Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a făcut o postare tristă pe Facebook, seara trecută, dorind să consemneze acest moment trist din istoria neamului.

„80 de ani de la o noapte neagră din istoria României sau noaptea în care Pactul Ribbentrop-Molotov a lovit ca un trăsnet România.

În noaptea de 27 spre 28 iunie 1940, se întrunea Consiliul de Coroană sub conducerea Regelui Carol al II-lea, pentru a decide răspunsul la ultimatumul dat de Uniunea Sovietică, de a i se preda în 4 zile Basarabia plus nordul Bucovinei.

O noapte neagră pentru că votul în Consiliul de Coroană a fost: 6 respingerea ultimatumului, 20 acceptarea ultimatumului și o abținere. Din păcate, Regele Carol al II-lea nu a votat și nu se va ști niciodata cum ar fi votat Consiliul de Coroană dacă Regele însuși ar fi votat primul respingerea ultimatumului dat de Uniunea Sovietică.

Pe 28 iunie 1940, în timp ce noul ministrul de externe Argentoianu informa guvernul asupra deciziei de cedare a Basarabiei și a nordului Bucovinei, Regele Carol al II-lea emitea tardiv și inutil Decretul de mobilizare a armatei.

România a respectat ultimatumul sovietic și în 4 zile a evacuat administrația și armata de pe teritoriul dintre Nistru și Prut.

Nu vreau să comentez mai mult, doar mi-am adus aminte…”,

scrie Băsescu.

Din păcate, acea noapte are și acum efecte dramatice pentru poporul român, pentru că de o parte și de alta a Prutului sunt două Românii, care nu se vor mai uni poate niciodată.