Mii de gospodării din județul Vaslui se vor putea grupa în cooperative agricole! Va fi salvat satul vasluian?

0
1583




Sursa foto: Doxologia.ro

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a anunţat joi că susţine consumul de produse româneşti, sprijinind gospodăria ţărănească să se integreze în lanţul comercial, în contextul promulgării Legii cooperaţiei agricole în forma adoptată de Parlament.









”Legea cooperaţiei agricole în forma adoptată de Parlament, urmare a iniţiativei mele şi a colegilor social-democraţi, a fost promulgată. Am reuşit, prin modificarea legii, să întărim rolului gospodăriei ţărăneşti în agricultură. Sprijin prin toate demersurile mele micii producători din satul tradiţional să îşi valorifice eficient produsele pe care le obţin cu multă trudă din cultivarea pământului sau creşterea animalelor. Susţin consumul de produse româneşti, sprijinind gospodăria ţărănească să se integreze în lanţul comercial, iar produsele de calitate să ajungă pe mesele românilor”, a scris Chesnoiu pe Facebook.

Elementul de bază care poate salva satul românesc, mai spune ministrul, este gospodăria ţărănească, organizată şi condusă de ţăranul gospodar. ”Astfel, punem în valoare munca gospodarului român, a celui care a ales să ducă mai departe tradiţia cultivării pământului sau a creşterii animalelor. El va putea să-şi valorifice pe deplin produsele de calitate pe care le produce, prin intermediul cooperativei”, a spus Chesnoiu.

Pentru a putea beneficia de toate avantajele naţionale şi europene, statul trebuie să sprijine înfiinţarea cooperativelor, care pot fi de mai multe tipuri: cooperative agricole de servicii; cooperative agricole de achiziţii şi vânzări; cooperative agricole de procesare;cooperative agricole de manufacturiere şi mică industrie în agricultură; cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale; cooperative agricole, care pot desfăşura, în comun, anumite activităţi; cooperative agricole pentru asistenţă mutuală şi asigurare agricolă; alte tipuri, formate cu respectarea legii.

Cooperativa agricolă este formată din: membri cooperatori fondatori, membri cooperatori acţionari şi membri cooperatori asociaţi, iar preşedintele cooperativei agricole este ales de membrii cooperatori şi este de drept preşedintele Consiliului de Administraţie.