La Vinderei, planurile primarului Ionuț Ghiur devin realitate! Locuitorii comunei vor avea îngrăsământ natural și recolte bogate!

0
1127




Cu doi ani și ceva în urmă, tânărul și energicul primar al comunei Vinderei anunța că se vor construi platforme betonate pentru depozitarea gunoiului de grajd, pentru a rezolva problema depozitării la întâmplare a materiilor provenite de la animale. Puțini credeau că se va realiza acest proiect. Mai apoi, au apărut și utilajele, platformele au fost construite, iar oamenii au început să spere. Acum, proiectul este funcțional și oamenii din comuna Vinderei pot să se bucure de avantajele acestui proiect.









Cele două platforme pe care se depozitează gunoiul de grajd de la populație au fost construite cu bani europeni, proiect în valoare de 700.000 de euro, finanțat de Ministerul Mediului și Banca Mondială. Un proiect demarat în 2018, când Vindereiul a fost prima comună din județul Vaslui, care a intrat în prima sesiune de finanțare. ”A fost primul proiect pe care l-am făcut cu oamenii din primărie, ca să spun așa. Vreau să-i mulțumesc doamnei Oniga Aniela, care a fost inima acestui proiect, s-a ocupat îndeaproape de tot ce a însemnat documentație, A fost o muncă titanică, au fost calcule de făcut, un recensământ al tuturor animalelor, bovine, ovine, caprine, cât gunoi se face pe o gospodărie. Le mulțumesc tuturor, cu această ocazie”, spunea primarul Ghiur, în iunie 2021.

Cele două platforme de gunoi de grajd au contribuit foarte mult la ecologizarea comunei Vinderei. Acum, oamenii nu mai aruncă la întâmplare gunoiul rezultat din creșterea animalelor, ci este predat către primărie, care îl preia cu utilaje specifice.

Gunoiul de grajd provenit din gospodăriile crescătorilor din Vinderei s-a transformat în compost și, de câteva zile, Serviciul de Gospodărire Comunală Vinderei a început împrăștierea mraniței pe terenurile fermierilor. Dacă va fi un an agricol bun, se vor vedea și rezultatele muncii depuse de primarul Ghiur, pentru că oamenii din Vinderei vor avea recolte bune, cu acest îngrășământ natural.

”Ca sa beneficieze de aceste servicii, fermierii trebuie să predea gunoiul de grajd la platforme și jumătate din cantitate se va întoarce pe terenul dumnealor, ca îngrășământ. Dacă vremea ne va permite, vom continua să colectăm gunoiul de grajd de la persoane fizice și juridice,conform programărilor”, spune orimarul Ghiur.