Ing. Dan Hurduc, în fața noii generații de lideri în agricultură: ”Spațiul rural românesc este în suferință! Aproape jumătate din casele din satele românești sunt goale”

0
988




Prezent la Cinferința Națională ”Tineri pentru Agricultură”, organizată de Clubul Fermierilor Români, managerul general al companiei vasluiene EVEL-H, ing. Dan Hurduc, președinte pe zona Moldova al Clubului, a spus, în fața tinerilor lideri din agricultură, că se prefigurează mai multe provocări.









În primul rând, agricultura românească trebuie să se digitalizeze, a spus Hurduc, iar tinerii sunt primii care beneficiază de aceste competențe digitale. ”Agricultura noastră pierde din competitivitate și nu ne vom menține un stadiu de profitabilitate, dacă nu avem competitivitate. Voi, tinerii fermieri, trebuie să gândiți mai antreprenorial afacerile, decât noi, cei mai în vârstă, mai experimentați. Trebuie să gândiți antreprenorial, pentru că fondurile, fie că sunt guvernamentale sau europene, vor fi limitate, în viitor. Un alt vector important va fi finanțarea, atragerea de capital, iar acest proiect nu se poate face fără competență.

Este nevoie de un istoric, iar tinerii nu au istoric, este nevoie de programe guvernamentale, prin care tinerii să-și creeze propriul istoric. Trebuie ca partenerii bancabili să vadă că sunt serioși că că pot rezista. Nu în ultimul rând, vorbim de managementul riscului.

Fără a avea o predictibilitate, fără a ne asigura, este greu. Sunt acum foarte mulți fermieri care nu se asigură. Este inaccpetabil, să spui că ție nu ți se întâmplă nimic și să nu te asiguri. Trebuie să ținem cont de managementul riscului în orice fermă.

Resursele umane sunt cele mai importante, fără echipă nu vă veți putea dezvolta, chiar dacă avem utilaje performante nu le vom putea folosi la întreaga lor capacitate. Ne trebuie resurse umane valoroase, pentru a avea randamentul cel mai mare.

Succesul fermierilor depinde de ceea ce facem în prezent. Dacă vrem să avem o agricultură durabilă. Noi, acum, pregătim viitorul, la Clubul Fermierilor”, a spus Dan Hurduc.

Tinerii lideri trebuie să fie încredințați că agricultura este lozul câștigător, mai ales în aceste multiple provocări

”Sunt fermier, în primul rând. În Moldova, nu ai cum să fii altfel decât fermier performant. Condițiile limitative din Moldova fac ca fermierii să fie doar performanți, ca să reziste în timp. Altfel, nu există posibilitatea să poți să fii fermier simplu și să nu fii performant.

Producțiile, după cum știți, în Moldova sunt foarte reduse, clima în Moldova, condițiile de climă din zona Moldovei fac în așa fel încât fermierii să încerce să fie mai performanți. Ne descurcăm, din păcate, cu 40-50% din cantitatea de apă înregistrate în alte zone ale României.

Clubul Fermierilor Români este format din fermieri recomandați de tehnologizare. În Club, noțiunea de unitate este dată de noțiuni precum competetivitate, profesionalism, integritate, respect, parteneriat și viziune.

Fără viziune, nu putem să anticipăm, oarecum, viitorul.

De ce suntem, astăzi, aici? Suntem împreună aici, în această sală, pentru că toți, împreună, avem aceeași viziune: atragerea tinerilor pentru viitorul agriculturii. Suntem deschiși celor mai noi tehnologii. Fără tehnologie performantă, fără introducerea tehnologiilor, nu se poate. Vrem să răspundem nevoii de tineri pregătiți, proactivi și bine motivați.

Noi, Clubul Fermierilor, am lansat acest program, ”Tineri lideri pentru agricultură”, pentru a pregăti succesiunea. Este un proces nu foarte simplu.

Vorbim toată ziua de succesiune, care este un proces extrem de aspru, pentru că fermierii experimentați au adus-o la un nivel ridicat și este foarte complicat să o transferi, nu fără anumite tensiuni. Aceste tensiuni trebuie să fie bine cântărite, de aceea am lansat și programul de mentorat.

Prin acest proiect, ne gândim că tinerii de astăzi vor trebui să reprezinte și interesele fermierilor, în fața structurilor naționale și europene. Nu în ultimul rând, vorbim de asumarea în comunitățile rurale, locale, acolo unde ne desfășurăm activitatea, tinerii trebuie să-și asume responsabilitatea, să se gândească la rolurile de lideri.

Spațiul rural românesc este în suferință! Aproape jumătate din casele din satele românești sunt goale. Tinerii de astăzi au rolul de a dinamiza satul românesc și să știe că agricultura este un domeniu sofisticat, care oferă foarte mari recompense. Deci, tinerii lideri trebuie să fie încredințați că agricultura este lozul câștigător, mai ales în aceste multiple provocări.

Avem schimbări climatice, avem măsuri de ecologie, care să contracareze aceste schimbăr climatice, avem criza alimentară, reducerea producțiilor. Contextul geopolitic a condus la schimbarea condițiilor, iar agricultura este privită cu alți ochi. Colegul meu Florian (este vorba de Florian Ciolacu, directorul general al Clubului Fermierilor Români, n.r.) spunea că în Planul Național de Reziliență și Redresare agricultura nu a avut niciun rol. Este inacceptabil!

Atât de repede s-a demonstrat că agricultura este element de securitate națională. Vedem și acest context geopolitic, care a făcut ca noi, toți fermierii, să contăm și cea mai importantă meserie a ajuns cea de fermier.
În acest context, pot să spun că rezultatele acestui program încep să se vadă. Avem o comunitate de tineri implicați și dedicați. Suntem la a treia serie, dar nu ne oprim aici, vom pregăti în jur de 1.000 de tineri, cu acest program pe care îl vom perfecționa pe parcurs”, a mai spus Dan Hurduc.