Cei care au lucrat în Poliția Judiciară și au ajuns procurori sau judecători vor beneficia, la pensie, de anii petrecuți în Poliție! Proiect al deputatului PSD de Vaslui, Eduard Popica

0
1473




Trei deputați PSD, printre care și tânărul deputat PSD de Vaslui, Eduard Andrei Popica, au semnat un proiect de completare a unei legi, prin care să includă ca vechime în magistratură perioada în care judecătorul sau procurorul a activat ca polițist judiciar cu studii superioare juridice, anunță site-ul luju.ro. Pe lângă parlamentarul vasluian, inițiativa legislativă este semnată și de deputații PSD Eugen Neață și Nicu Niță. Concret, perioada în care un judecător sau un procuror a activat ca polițist judiciar după absolvirea Facultății de Drept ar putea fi luată în considerare la calculul vechimii in magistratură.









Inițiatorii vor să completeze Legea 303/2004, acuzând discriminarea dintre polițiștii judiciari și celelalte categorii profesionale care pot fi luate in calcul la vechimea în magistratură. Proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputatilor, la jumătatea lunii mai. Urmează să ajungă la CSM pentru aviz, joi, pe 2 iunie, unde va fi dezbătut de către Plenul Consiliului.

Iată și completările la Legea 303/2004, propuse de cei trei inițiatori:

– art. 82 alin. 2:

Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator la Curtea Constitutionala, judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul de la Curtea Constitutionala, judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult si ofiter de politie judiciara cu studii superioare juridice;

– art. 86 alin. 1:

Constituie vechime in magistratura, aplicabila si persoanelor prevazute la art. 82 alin. (1) si (2), perioada in care judecatorul, procurorul, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1) sau magistratul-asistent a indeplinit functiile de judecator, procuror, judecator la Curtea Constitutionala, judecator financiar, procuror financiar, consilier de conturi in sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, auditor de justitie, personal de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), magistrat-asistent, grefier cu studii superioare juridice, avocat, notar, asistent judiciar, consilier juridic, ofiter de politie judiciara cu studii superioare juridice, personal de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadru didactic din invatamantul juridic superior acreditat”.