După 22 de ani!, Primăria Stănilești reintră în posesia Căminului Cultural! Sub ”patronajul” unei firme private, care l-a concesionat pe 49 de ani, spațiul a ajuns o ruină!

0
2328




Oamenii din Stănilești, privați ani de zile de un cămin cultural, în care să-și desfășoare activitățile culturale sau evenimentele private, au primit zilele trecute o veste bună. Căminul cultural al comunei se reîntoarce la Consiliul Local și Primărie, după 22 de ani de peripeții și experimente. Timp de 22 de ani, sediul care ar fi trebuit să găzduiască fel de fel de activități culturale, educative sau evenimente publice și private a fost exploatat de o firmă privată, SC Axinte SRL, concesionar care a adus căminul în stadiul de ruină, după cum o pot demonstra fotografiile și video realizate de reporterii Vasluianul în acest spațiu.









Povestea tristă a acestui spațiu de cultură, construit din banii oamenilor din Stănilești, care au plătit din cotizațiile lor ani de zile,.pentru a avea propriul cămin cultural, începe în anul 2000. Atunci, o firmă privată din comună solicită și primește în chirie, pe o perioadă de cinci ani, acest cămin. Trec cei cinci ani și, prin 2005, SC Axinte SRL solicită concesionarea clădirii pe 49 de ani. Culmea, Consiliul Local de atunci îi aprobă această perioadă de timp enormă – foarte multe consilii locale din țară au aprobat astfel de concesiuni pe maxim 20 de ani! – singurul consilier care votează ”Împotrivă” fiind actualul primar al comunei Stănilești, Găbișor Tofan, cel care trudise la ridicarea căminului.

Ce-ar fi trebuit să facă firma concesionară, pe lângă plata redevenței către CL și Primărie? ”Înlocuire în totalitate a mobilierului, montarea unei centrale termice și aparatură aer condiționat, refacerea terasei din față – 40 mp, racordarea la rețeaua de apă, modernizarea scenei și a luminilor pentru spectacol, înlocuirea tavanului cu tavan fals, grup sanitar cu apă curentă, schimbarea tâmplăriei”. Termen: 10 ani, Ce s-a întâmplat, de fapt, din 2005 încoace?

S-a montat tavan fals, însă acesta a fost distrus de șuvoaiele de apă, pentru că SC Axinte SRL a lăsat același acoperiș de azbest, ca acum 30 de ani, când a fost construită clădirea (culmea, într-un document oficial, patronul firme susține că este acoperiș de tablă, deși pozele arată clar plăcile de azbest). Restul investițiilor? ZERO! Zona din fața căminului este plină de bălării, grupul sanitar este total distrus, nu este apă potabilă, a dispărut și mobilierul cu care fusese dotat căminul, în interior șuvoaiele de apă, care s-au infiltrat prin acoperișul de azbest, au distrus tavanul fals. Surse locale susțin că a fost zidită până și ieșirea de incendiu, în locul ei construindu-se, fără acordul CL, o cameră.

Un alt element revoltător pentru comunitatea locală: SC Axinte SRL, care a folosit acest spațiu în interes personal, din 2015 încoace, nu a plătit niciun leu la primărie, deși era obligat să o facă, prin contractul de concesiune. ”S.C. AXINTE S.R.L. din 2005 până în 2021 nu a achitat nici un leu la Primăria Stănilești. Când a avut căminul în chirie 2000 – 2005, atunci a plătit chiria. Din 2005 de la concesiune, nu a plătit nimic. Cinci ani au fost scutiți, ca să facă anumite investiții”, s-a anunțat la ultima ședință de CL Stănilești. S-au adunat datorii de sute de mii de lei, dar societatea Axinte SRL a continuat să stăpânească această clădire în ruină. VIDEO de mai jos spune totul despre halul de degradare al clădirii..

Pe 30 iunie, o comisie formată din lichidatorul societății Axinte SRL (între timp, societatea care concesionase căminul a intrat în procedura insolvenței), reprezentanți ai autorităților locale și alte persoane oficiale a mers la sediul căminului cultural, pentru a face documentele de preluare a clădirii. Experiment eșuat, asta s-a petrecut cu sediul Căminului Cultural din Stănilești, o clădire în paragină, care a stat ani de zile cu lacătul pe poartă. Clădirea a revenit, din iulie 2022, din nou în administrarea CL și a Primăriei Stănilești, însă va fi nevoie de ani de investiții, pentru ca acest obiectiv să poată funcționa ca spațiu în care comunitatea locală să poată desfășura acțiuni culturale, evenimente sau orice altceva implică existența unui astfel de loc.

Mai este un detaliu interesant. Cu patru ani în urmă, Primăria Stănilești a deschis acțiune pentru recuperarea sumelor neachitate de SC Axinte SRL, în baza contractului de concesiune. Deși, spun sursele noastre, suma totală s-ar ridica undeva la 300.000 de lei, pentru cei 17 ani de neplată, instanța a aprobat recuperarea unei sume de 180.000 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere. Iată cum ia sfârșit aventura singurului cămin cultural concesionat vreodată în județul Vaslui, într-un nor de praf și de datorii, în timp ce comunitatea locală suferă, neputând să folosească un spațiu construit cu banii stănileștenilor.