Salarii mai mari pentru primari, parlamentari și șefii Consiliului Județean, votate în Senat! PSD anunță că NU este de acord cu indemnizații mărite la parlamentari!

0
361




Senatul a adoptat, marți, creșterea indemnizațiilor președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale și majorarea sporurilor funcționarilor publici implicați în procesul legislativ.









Explicația oficialilor din Guvern ar fi că un demnitar român are un salariu de 2.500 de euro, în timp ce în Uniunea Europeană se obțin venituri de 15.000 de euro. Ministrul Cseke Attila, care este senator din partea UDMR, a subliniat că în administrația locală nu au mai existat majorări în ultimii patru ani, nici măcar cu rata inflației.

„În anii ’90 l-am auzit pe Ion Iliescu cum spunea să fim săraci și cinstiți. Eu cred că trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți și țara o va duce mai bine. Cred eu că trebuie să terminăm cu această gândire să nu se crească salariile primarilor”, a afirmat senatorul PNL Virgil Guran după votul din Senat.

La scurt timp după ce a votat în Senat majorarea indemnizațiilor, PSD, prin președintele Marcel Ciolacu, a dat un comunicat în care anunță că „se opune majorării salariilor parlamentarilor”.

„PSD va propune Coaliției ca prevederile adoptate de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali”, subliniază PSD, care nu a avut această poziție și la vot.

Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR), senatorii români au dat undă verde proiectului ce ar vedea creșterea propriilor salarii cu 25%. Amendamentul privind majorarea salariilor a fost propus de senatorii UDMR Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon.

Potrivit noului Proiect de lege, un parlamentar va beneficia de o majorare cu 2.000 de lei a salariului brut, iar majorarea se va aplica de la 1 noiembrie 2022. Amendamentul va mări cu 25% inclusiv salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale.