Verzii vor măsuri ferme din partea statului român, pentru a opri defrișările ilegale! ”Trebuie să protejăm pădurile României, din 2023”, spune Andrei Abutoaiei, liderul Verzilor vasluieni

0
937




Peste 120 de reprezentaţi-cheie ai sistemului public, privat, civic şi academic au dezbătut, în urmă cu câteva zile, în cadrul a opt grupuri de lucru tehnice, scenariile climatice pentru România anului 2030, concluziile urmând a fi incluse într-un raport ce va fi lansat în luna decembrie a acestui an. Președintele organizației județene a Partidului Verde (Verzii), singurul partid din România membru al Partidului Verde European, dl. Andrei Abutoaiei, face patru propuneri după studierea raportului prezidențial privind combaterea schimbărilor climatice:









”1. Cerem crearea unui corp de elită la Administrația Fondului de Mediu și la ANAF prin angajarea începând din 2023 cu salarii competitive a unor angajați de la marile firme de audit, astfel încât evaziunea fiscală anuală, estimată la 2-4 miliarde de euro pe taxe de mediu/poluare, să fie redusă semnificativ. Fondurile recuperate să fie investite în tranziția pentru neutralitate climatică, prin care stocăm gaze cu emisie de seră pe cât emitem.

2. Pledăm pentru adoptarea unei noi Legi a Spațiilor Verzi în această sesiune parlamentară, fără amendamentele favorabile dezvoltării imobiliare haotice pe terenuri retrocedate, introduse de unii parlamentari. Pentru a încuraja formarea unei rețele a naturii urbane în România, trebuie votată o legislație care încurajează formarea de arii naturale urbane în toamna anului 2023, fie prin adoptarea inițiativei legislative semnate transpartinic (PL-x nr. 193/2020), fie prin modificări la OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate. Registrul Spațiilor Verzi și Strategia de Biodiversitate din orașe realizate până la finalul anului 2023 pentru ca investițiile în natura urbană să fie realizate rațional.

3. Extinderea practicii Bugetării Participative, așa cum propune și raportul, dar cu ținte exacte. Partidul Verde cere ca 5% din bugetul de dezvoltare din 2023, la nivel local și județean, să fie distribuit prin bugetare participativă, din care jumătate pe teme legate de schimbări climatice și protecția mediului. Inițiativa legislativă transpartinică legată de promovarea bugetării participative să fie scoasă de la sertar și introdusă în circuitul parlamentar.

4. Susținem interzicerea tăierilor legale în parcurile naționale pentru a proteja pădurile României începând din 2023. România și-a asumat angajamentul Uniunii Europene de a extinde ariile protejate la 30% din suprafața țării, România având doar 23% din teritoriu protejat. Problema majoră e că și în arii naturale, cum sunt cele 13 parcuri naționale ale României, pe suprafața deja protejată, au loc defrișări masive de lemn. Ne alăturăm zecilor de mii de semnatari din societatea civilă care cer stoparea tăierilor în parcurile naționale și conservarea integrală a suprafețelor din parcurile naturale.

Salutăm efortul făcut de zecile de experți  care au contribuit la realizarea Raportului pe schimbări climatice  aflat în dezbatere publica până pe 7 octombrie”, afirmă dl. Abutoaiei.