Dr. Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui: ”Eu sunt PENTRU sacrificarea tradițională a porcilor, așa cum se face la români de sute, de mii de ani”

0
1050




În perioada Sărbătorilor de iarnă, în mod tradițional, consumul de carne de porc crește, iar în zilele următoare tot mai mulți porci vor fi sacrificați în gospodăriile populației, pentru produsele tradiționale de Crăciun.









Având în vedere dinamica evoluției Pestei Porcine Africane (PPA), boală cu impact economic și social major, directorul executiv al D.S.V.S.A. Vaslui, dr. Mihai Ponea, a dispus o serie de măsuri specifice pentru prevenirea răspândirii acesteia la nivelul județului.

Directorul executiv al DSVSA Vaslui aduce la cunoștința proprietarilor de porcine obligațiile legale ce le revin în această perioadă:

1.  Sacrificarea tradițională

Este permisă doar pentru consumul propriu, familial, respectând următoarele etape:

– înainte de sacrificare, proprietarul se asigură că suina deținută nu prezintă modificări ale stării de sănătate.  În cazul în care observă lipsa poftei de mâncare, apariţia la nivelul pielii, preponderent în zona subabdominală şi pe urechi, a unor pete de culoare roşie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge şi alte modificări de comportament, proprietarul nu va sacrifice animalul și va notifica medicul veterinar din localitate, care va face examinarea clinică a animalului,

– după sacrificarea porcului, în situaţia în care proprietarul constată modificări la organe şi ţesuturi, respectiv, splina mărită în volum şi de culoare vişinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte homoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală şi toracică, va fi solicitată de urgenţă prezenţa medicului. Până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staţionare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, va stabili măsurile impuse de legislaţia în vigoare;

– în situația în care porcul nu prezintă modificările menționate, propietarul are obligația să meargă la cabinetul veterinar din localitate sau la una din Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din orașele Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești sau Murgeni și să solicite medicului examinarea cărnii pentru Trichinella Spiralis. Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de carne recoltată din pilierii diafragmatici, care va fi însoțită de crotalia uriculară a animalului.

Aceasta va fi predată medicului veterinar, care va întocmi formularul F3 de sacrificare tradițională și va opera în Baza națională de date.

2.  Sacrificarea în vederea comercializării

Carnea de porc poate fi comercializată doar dacă sacrificarea a avut loc în unități autorizate sanitar veterinar, unde se realizează sub directa coordonare a unui medic veterinar. Loturile de carne de porc sunt livrate din abatoare însoțite de certificate sanitar-veterinare, iar carcasele sunt marcate cu marcă de sănătate de formă ovală sau hexagonală.

În ceea ce privește consumul cărnii de mistreț, acesta se poate realiza doar dacă vânătoarea a fost efectuată de personalul instruit al fondurilor de vânătoare și după efectuarea examinarea privind Trichinella spiralis.

3.  Achiziționarea de alte produse alimentare

Se recomandă ca și celelalte produse alimentare achiziționate în această perioadă (lapte și produse lactate, alte tipuri de carne și produse din carne, ouă, pește și produse din pește, cozonaci, prăjituri, legume de sezon, etc.) să fie achiziționate doar din spații special amenajate, înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea piețelor agroalimentare în care producătorii particulari expun spre vânzare produse alimentare vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoțite de documente care să ateste proveniența sau care, în urma controlului sanitar-veterinar, au fost declarate necorespunzătoare.

”Eu sunt, personal, pentru sacrificarea tradițională a porcului, așa cum se face la români de sute de ani, așa cum se face acasă la bunici sau la părinții mei. Rugămintea mea este ca locuitorii care taie porci să aducă probe la laboratoarele sanitar veterinare. În perioada sărbătorilor de iarnă, la nivelul sediului D.S.V.S.A. Vaslui am organizat, serviciu de permanență. Consumatorii au la dispoziție un „Call Center” la numărul de telefon 0235.421.121, sau adresa de e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro, unde pot sesiza situații deosebite sau nereguli în domeniul siguranţei alimentelor”, a spus dr. Mihai Ponea.