INCENDIAR! Documentele Securității județene, de dinainte de Revoluția din 1989, arătau că economia județului se prăbușește! ”Cozi, îmbulzează la butelii, în magazine lipsesc produse de uz personal”

0
527




Au trecut 33 de ani de la declanșarea Revoluției Române, iar conducerea actuală a Serviciului Român de Informații a luat decizia de a desecretiza documentele care au circulat în acele zile fierbinți ale Revoluției, dar și pe parcursul lunii decembrie 1989. Datele comunicate de Securitatea de la Vaslui către șefii de la centru, în zilele anterioare declanșării Revoluției, arată că exista o stare de spirit negativă, din cauza lipsurilor de tot felul, a neplății salariilor către specialiști sau a lipsei de materii prime din fabricile importante.









”În lunam decembrie 1989, la nivelul fostei Securități județene Vaslui nu au avut loc dezinformări și nici nu s-au transmis ordine contradictorii. În traficul radio s-a constatat că, pe frecvența de lucru, cu caracter permanent, în momentul lucrului apărea o stație perturbatoare, care transmitea texte de cifre. Nu s-a acționat pentru identificarea emițătorului și a locului de transmisie, neavând posibilități și cpmpetență, în acest sens”, este o notă a conducerii SRI Vaslui, imediat după 1989, cu privire la ordinele care s-au dat la nivel de Securitatea Vaslui.

Securitatea Vaslui a filat și chemat la anchetă patru persoane, care doreau să facă Revoluție. Inginerii de la CAP-uri nu primeau salarii cu lunile

Pe 21 decembrie 1989, conducerea Securității județene anunța organele centrale despre faptul că ”starea de spirit a diferitelor categorii sociale este afectată de șocul evenimentelor de la Timișoara” și că ”pe baza informațiilor obținute, rezultă creșterea interesului unor persoane (din județul Vaslui, n.r.), din toate categoriile sociale, despre evenimentele de la Timișoara”.

”În condițiile de menținere și perpetuare a actualelor neajunsuri și dacă nu se vor trage învățăminte din acest eveniment (revoluția începută la Timișoara. n.r.) acțiunile de stradă vor continua și, până la urmă, se vor obține schimbările ce se cer. În contextul măsurilor informativ-operative, au fost identificate 4 persoane (inginer, pensionar, militar, jurist, fost legionar și o persoană fără ocupație) care aprobă acțiunile de la Timișoara și afirmă că vor participa la astfel de manifestări, dacă se vor declanșa pe raza noastră de competență.

Asupra acestora se acționează printr-un complex de acțiuni specifice, în scop de temperare și neutralizare, de cunoaștere permanentă a activităților lor, pentru prevenirea inițierii unor acțiuni ostile”, este documentul semnat de șeful Securității județene, către Serviciul Central de analiză a Securității, de la București.

În aceeași zi, 21 decembrie, se trimite un alt document pe adresa Direcției a II-a, în care sunt prezentate date și cifre clare, despre dezastrul economic de la Vaslui. ”Pentru 69 de CAP-uri din județul Vaslui este necesar un fond de 38.700 mii lei pentru plata retribuțiilor, în condițiile în care unitățile sus-menționate nu au bani în cont și trebuie să ramburseze credite în valoare de 940 milioane lei. Pentru sectorul vegetal, unde lucrează 1.100 de specialiști, sunt necesari 29.971 mii lei, din care pentru specialiștii care nu au primit retribuții în trimestrul IV suma de 4.500 mii lei.

O situație financiară corespunzătoare o au și societățile economice intercooperatiste, care au debite de 16.180 mii lei, însă au asigurat plata retribuțiilor”, scrie în documentul Securității Județene Vaslui.

Nu mai erau materiale pentru construcția blocurilor. La IAMC Vaslui nu se realiza planul de doi ani

Pe 19 decembrie, Securitatea județeană prezintă la Direcția Securității Statului principalele cauze generatoare de nemulțumiri în rândul populației județului Vaslui.

”1. Lipsa produselor agroalimentare și a bunurilor de larg consum, în special a celor de sezon. Inclusiv produsele raționalizate nu sunt livrate ritmic la unitățile de desfacere, unde se formează cozi, iar în mediul rural se vând condiționat de predarea la achiziții a unor produse din gospodăriile populației. Atât în magazine din mediul urban, cât și rural, lipsesc articole de îmbrăcăminte (lenjerie de corp, ciorapi), încălțăminte, obiecte de igienă personală, detergenți, precum și aparatură de uz casnic.

2. Neasigurarea agentului termic necesar asigurării unei termperaturi optime (18 grade Celsius), concomitent cu neasigurarea cel puțin o dată pe săptămână a apei calde necesare igienei personale, aspecte valabile pentru toate localitățile urbane din județul Vaslui.

3. Livrarea neritmică către populație a butelilor pentru aragaz (județul Vaslui nu beneficiază de gaz metan), situație ce duce la formarea de cozi, îmbulzeală. Aceasta în situația în care se acordă butelie la trei luni pentru o singură persoană, una la două luni pentru o familie formată din două persoane, iar restul familiilor lunar.

4. Datorită insuficienței materiilor prime și materialelor necesare procesului de producție, în luna decembrie 1989 majoritatea întreprinderilor economice nu-și vor realiza indicatorii de plan, ceea ce se răsfrânge asupra retribuțiilor, astfel:

Întreprnderea de aparate de măsură și control Vaslui va realiza planul în procent de circa 75%, situație ce se perpetuează lunar de circa doi ani de zile, datorită lipsei de materii prime și neasigurarea planului cu comenzi.

Întreprinderile de Confecții din Vaslui și Bârlad, în decembrie a.c., își vor realiza planil în procent de circa 80%, din lipsă de țesături și auxiliare, iar în situația în care nu vor primi comenzi și pentru intern se preconizează ca în trim. I/1990 personalul muncitor să fie trimis, prin rotație, în concediu fără plată.

Întreprinderea de ulei din boabe soia Vaslui va înceta procesul de producție începând cu ianuarie 1990, din lipsă de soia, aspect cu care s-a confruntat și în primele 9 luni din acest an.

Nerealizarea planului în totalitate la construcția de apartamente de către Întreprinderea de antrepriză construcții montaj Vaslui, decât în proporție de 50%, din cauza lipsei de agregate, ciment, fier beton și plasă sudată, crează nemulțumiri în rândul oamenilor muncii, care au soicitat locuințe. Tot ca urmare a acestei situații, căminele de nefamiliști de la unitățile industriale sunt ocupate, în marea lor majoritate, de familii, majoritatea cu 1-2 copii”, se arată în nota trimisă la București, imaginea unui dezastru economic de proporții, prin care treceau fabricile, unitățile agricole, dar și oamenii simpli.

La fabrica Hușana Huși, oamenii protestau, din cauza neîncasării salariilor. La CFS, utilaje lăsate fără supraveghere

Anterior, pe 18 decembrie 1989, pe adresa Securității centrale este trimis un alt document, de la Vaslui, o radiogramă, în care se arată că ”în vederea cunoașterii și prevenirii unor evenimente negative s-a asigurat prezența activă a ofițerilor de contrainformații, în sectoare economice, în obiectivele de pe raza județului Vaslui”.

”La organele de partid, au fost făcute un număr de trei sesizări, referitoare la:

unele nemulțumiri ale specialiștilor de la CAP-uri (ingineri, tehnicieni, economiști), îndeosebi a celor care lucrează la cultura mare, determinat de faptul că, în acest an, vor realiza circa 50-60% din retribuția de încadrare, procent în care s-au realizat și planurile de producție. De menționat este și faptul că, datorită faptului că unitățile CAP nu au bani în cont, motiv pentru care specialiștii nu își pot lua retribuțiile pe trimestrul IV/1989

unele deficiențe existente în furnizarea agentului termic către unitățile socialiste și cartierele de locuințe, de la Centrala Termică Urbană Vaslui, care au repercursiuni în rândul locatarilor

existența pericolului deprecierii unei cantități de 5.000 tone sfeclă de zahăr, ca urmare a netransportării la fabricile de prelucrare”, se arată în nota Securității Vaslui, de pe 18 decembrie.

Pe 17 decembrie, de la Vaslui se trimite un alt set de informații către Departamentul Securității Statului, cu privire la măsurile întreprinse în județ, pentru a preveni acțiunile de protest.

”La organele de partid, a fost făcută o informare referitoare la existența unor nemulțumiri în rândul personalului muncitor de la Întreprinderea de Încălțăminte HUȘANA Huși, de nerealizare a indicatorilor de plan, ca urmare a aprovizionării neritmice cu materii prime, ceea ce are repercursiuni negative asupra retribuției.

La conducerile unităților socialiste, au fost făcute un număr de 5 sesizări referitoare la:

trei situații de nerespectare a prevederilor Decretului 400/1981, prin lăsarea fără supraveghere a instalațiilor de la Combunatul de fire sintetice Vaslui, un număr de 3 persoane fiind sacționate disciplinar.

existența unor deficiențe la organizarea activității de producție la Întreprinderea de Materiale Izolatoare Vaslui, acestea fiind remediate în timpul controlului.