Tinerii Vasluiului îi scriu omului de afaceri Ionel Sandu: ”Oamenii mari ai orașului nu ne-au susținut când ar fi trebuit”

0
2811




Ideea omului de afaceri vasluian Ionel Sandu, managerul general al companiei Radical Grup, de a oferi 30 de abonamente la UNTOLD, pentru tinerii din oraș care doresc să transmită mesaje către cei care conduc destinele urbei. are un succes neașteptat. Zeci de tineri, adolescenți și nu numai, i-au scris omului de afaceri despre gândurile lor, despre dorințele legate de Vaslui, despre pasiunile și modul în care ar putea pune umărul la dezvoltarea urbei.









Doresc doar să fie ascultați și ca ideile lor să devină realitate, pentri că acești tineri iubesc Vasluiul.

Pe pagina de Facebook a cunoscutului om de afaceri am descoperit scrisoarea unui adolescent vasluian, care a plecat din oraș, la câteva sute de kilometri distanță de casă, tocmai la Câmpulung Moldovenesc, pentru a-și îndeplini visul. Este un elev militar, iar povestea sa de viață este simplă și merită citită.

”În iulie voi împlini 17 ani, iar gândul de a pleca definitiv din orașul meu îl am încă de la 13 ani. Asta pentru că, de pe atunci, am înțeles că noi, tinerii, deși suntem preocupați de viitorul comunității noastre, deși avem pasiuni și rezultate care să susțină dezvoltarea acestui oraș, suntem adesea ignorați. Viitorul nostru, la noi acasă, ar fi posibil doar atunci când dialogul conducerii orașului cu noi se va și materializa; până în prezent am auzit mai mult declarații demagogice, în spatele cărora noi ne-am simțit, aproape de fiecare dată, la fel – indezirabili la noi acasă.

Fiecare dintre tot mai mulții tineri care părăsesc orașul își are motive bine întemeiate.

Eu, de exemplu, acum 4 ani, urmându-mi pasiunile, informatica și robotica, m-am înscris la Centrul de Excelență Vaslui, specializarea „Robotică”. Mulțumită portofoliului meu, am fost admis la aceste cursuri. Dezamăgirea însă a fost pe măsura bucuriei admiterii mele, căci debutul anului școlar de atunci a venit cu vestea de neînțeles că, deși grupa de elevi a fost formată, pentru CEX Vaslui „nu a fost găsit profesor coordonator” la această specializare. Mi-am promis atunci că asta va fi ultima dezamăgire pe care o voi admite din partea adulților din orașul meu. Am început să caut soluții pentru pasiunile mele prin alte localități.

La 14 ani, după multă muncă, eforturi și sacrificii personale, m-am înstrăinat de orașul meu.

Reprezint acum județul Suceava, localitatea Câmpulung Moldovenesc. După examinarea mea de către profesori specializați pe domeniul IT, am fost admis, încă din clasa a IX-a, ca programator al Clubului de Robotică din cadrul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”. De atunci îi reprezint, la nivel național, pe cei care m-au „adoptat” în alt oraș, decidenți deschiși către noua generație, către pasiunile noastre de viitor.

Cea mai nouă reușită: calificarea la faza națională a Olimpiadei de Inovare și Creație Digitală, secțiunea Robotică (premiul I pentru proiectul „Rover pentru terenuri greu accesibile omului”).

În iulie, acest proiect va duce județul Suceava la faza națională, care se va susține la Focșani. În adâncul sufletului meu, ca și toți ceilalți tineri care ne-am părăsit orașul, mi-aș fi dorit să concurez ca VASLUIAN. Dar oamenii mari ai Vasluiului nu ne-au susținut când ar fi trebuit.

Ce mi-aș dori de la orașul meu? Să mă readucă, la un moment dat, acasă, conștientizând că o comunitate care își îndepărtează proprii tineri este una care nu are viitor.

Și mai mult chiar decât să câștig acest concurs Untold și să mergem împreună, în august, la Cluj, eu îmi doresc susținere financiară, sponsorizare pentru performanțele pe care le-aș putea obține în domeniul Roboticii, o specializare destul de costisitoare, dar care va cuceri viitorul.

Până când vocea mea și a celor din generația mea va fi nu doar auzită, ci și ASCULTATĂ, deși învăț, de la 14 ani, la Câmpulung Moldovenesc, singur printre străini, inima mea este tot acasă, zilnic purtând pe cravata uniformei de elev militar insigna tricoloră cu MUNICIPIUL VASLUI. Eu încă sunt mândru cu vasluienii mei și mi-aș dori ca și conducătorii noștri să conștientizeze ce tineri se pierd prin lume și să fie mai convingători în ceea ce ne privește, măcar pe viitor.

Semnat, elev fruntaș Ailioaiei”.

Ionel SANDU, manager general Radical Grup Vaslui

”Ei sunt viitorul acestui oraș. Au aripi și vor să zboare, dar li s-au tot tăiat aripile, li s-a spus că nu mai este nevoie de ei, așa că au plecvat de aici. Cazul acestui tânăr, pentru care am o stimă deosebită, arată cât de mulți tineri din Vaslui pleacă în lumea largă, cu sufletele arse de dor. Le este dor de mamă, de tată, de frați, de prietenii din copilărie.

Atunci când am avut inițiativa de a face acest concurs cu abonamente UNTOLD nu bănuiam cât de mare este prăpastia dintre tineri și cei care conduc orașul, județul. Voi continua să le prezint poveștile de viață și sper ca, împreună, noi, toți cei care trăim în Vaslui, să schimbăm ceva în orașul nostru”, este mesajul omului de afaceri vasluian.