Zeci de beneficiari și asistați depistați cu coronavirus, al doilea centru al DGASPC afectat!

0
442




ALERTĂ… Având în vedere apariția primului caz – persoană cu vârsta de 42 de ani, asimptomatică, depistată pozitiv în data de 10 august 2020 în urma unui consult de specialitate la o clinică din Iași, cazul fiind raportat de către Direcția de Sănătate Publică Iași în data de 11 august 2020.









Direcția de Sănătate Publică Vaslui a demarat astfel o anchetă epidemiologică în data de 12 august 2020.

În cadrul anchetei epidemiologice au fost recoltate probe biologice și în urma analizelor de laborator au fost confirmați pozitivi 41 de beneficiari și 22 de angajați din cadrul Centrului de Abilitare și Reabilitare Neuro-psihică Mălăiești, comuna Vutcani, județul Vaslui.

Ca urmare a numărului de persoane depistate pozitive până în prezent și a faptului că din probele recoltate, după analizarea lor, probabilitatea ca să fie depistate și alte persoane pozitive este mare, dar și riscul ca persoanele care sunt în prezent negative să se pozitiveze în perioada următoare, Direcția de Sănătate Publică Vaslui a informat Instituția Prefectului – județul Vaslui prin adresa cu nr. 14530/17.08.2020 despre izbucnirea unui focar de infecție cu COVID-19 în cadrul Centrului de Abilitare și Reabilitare Neuro-psihică Mălăiești, comuna Vutcani, județul Vaslui.

Ținând cont de cele prezentate, astăzi 17 august 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui întrunit în ședință extraordinară a adoptat Hotărârea nr. 19 prin care începând cu data de 17.08.2020 se instituie măsura de carantină pentru o perioadă de 14 zile, pentru Centrul de Abilitare și Reabilitare Neuro-psihică Mălăiești, comuna Vutcani, județul Vaslui.

Se vor dispune următoarele măsuri:

  • 1) Persoanele depistate pozitive, beneficiari și angajați, vor rămâne ȋn centru.
    • Evaluarea clinică, atât a beneficiarilor cât și a angajaților, se va face de către o echipă de medici ( infecționist și pneumolog) de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, precum și de către medicul de familie care are pe listele sale beneficiarii. După evaluare, se va stabili forma de boală pe care aceștia o prezintă și se va decide care persoane necesită internare ȋn Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad – spital suport COVID-19.
  • 2) Beneficiarii și angajații care nu vor necesita spitalizare vor primi tratament indicat de echipa de medici evaluatori și vor fi monitorizați zilnic de medicul de familie.
  • 3) Personalul va rămâne la locul de muncă pentru o perioadă de 14 zile; această perioadă de timp poate varia în funcție de evoluția focarului.
  • 4) Șeful de centru va stabili necesarul de personal care va acorda ȋngrijiri tuturor beneficiarilor și va comunica către Direcția de Sănătate Publică Vaslui lista acestora și sectorul ȋn care aceștia ȋși vor desfășura activitatea.
  • 5) Direcția de Sănătate Publică Vaslui va efectua anchetele epidemiologice pentru fiecare angajat și va stabili măsurile care se vor lua pentru fiecare membru de familie al fiecărui angajat.
  • 6) Se va evalua stocul de echipamente de protecție, materiale de curățenie, dezinfectanți și acesta se va completa cu cantitățile necesare.
  • 7) Întreg personalul va purta în mod corespunzător echipamentul de protecție

Vor fi respectate cu strictețe regulile de curățenie și dezinfecție!