Promisiunea fermă a primarului de Zăpodeni: în câțiva ani, gaze în comună!

0
666




UN PRIMAR LUPTĂTOR… În maxim un an de zile, la intersecția drumului județean spre Zăpodeni cu drumul național Vaslui-Roman ar putea începe lucrările la noua stație de reglare și măsură (SRM) gaze naturale a comunei Zăpodeni. Este un obiectiv pentru care primarul Ionel Chiratcu a muncit foarte mult în ultimii ani, mai ales că o investiție similară este în derulare în comuna vecină, Ștefan cel Mare.









Nu s-ar fi putut realiza acest proiect fără munca susținută a celui mai harnic primar din istoria Zăpodeniului, cel care a schimbat fața comunei.

La ședința din ianuarie a.c., primarul a propus Consiliului Local realizarea unui studiu de fezabilitate „înființare retea de distribuție gaze naturale în Comuna Zăpodeni, cu localitățile aparținătoare (Zăpodeni, Ciofeni, Portari, Delea, Telejna, Butucăria, Dobroslovești, Uncești și Măcrești) Județul Vaslui”. Documentul este finalizat, iar datele oficiale arată că, de la SRM-ul care se va construi pe un deal, în apropierea drumului național, și până în satul Zăpodeni va fi nevoie de o conductă de 4 km.

Interesant este că la proiectul primarului Chiratcu au aderat alte trei comune, Fereșți, Dănești și Codăești, ceea ce înseamnă că, în final, mii de case din cele patru comune vor avea gaze. „Am depus documentațiile pentru viitoarea conductă și am primit aprobare de la instituțiile abilitate. Acum, urmează să depunem, alături de comunele partenere, documentație pentru a obține finanțare. Estimez că, în maxim un an de zile, încep lucrările la noul SRM, după care rețeaua va veni spre Zăpodeni, a spus primarul Chiratcu.

Zilele acestea, Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că, pentru a primi banii europeni, primarii sunt încurajați să se asocieze local, astfel ca proiectele să deservească minim 1.000 de gospodării, iar implementarea să se finalizeze înainte de decembrie 2023. Ministerul Fondurilor Europene a lansat la data de 17 august apelul de proiecte intitulat „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum şi de integrare a activităților de transport, distribuție şi consum final”, în valoare de 235 milioane de euro.