Ionel Sandu, manager Radical Grup: ”Plătesc aproape dublu la bănci, de doi ani. Este un blocaj total”

0
611




Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Eurostat.









În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.

Conform INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna februarie 2024 comparativ cu luna ianuarie 2024 a fost 100,78%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 7,1%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) faţă de precedentele 12 luni (martie 2022 – februarie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 8,7%.

”Să vă explic ce înseamnă inflația aceasta, din punctul de vedere al antreprenorului român. Inflația de acum înseamnă un dezastru pentru antreprenori. Un dezastru anunțat. De ce spun asta?

Eu, ca antreprenor, am o linie de credit. De doi ani de zile, după ce dobânzile au explodat, ca urmare a războiului din Ucraina, abia pot să țin ritmul la rate, cu băncile. 

Specialiștii spun că ar fi inflație de 7%, dar eu știu bine că la firmă plătesc aproape dublu. Nu mai discutăm de tineri, de cei care vor să cumpere o casă, la actualele dobânzi. Este foarte greu. Nu mai accesează fonduri, bani de la bănci, pentru o casă nouă.

Este un blocaj total”, spune Ionel Sandu, managerul general Radical Grup Vaslui.

Prognozele arată că economia României va înregistra o creştere moderată, sub potenţial, o tendinţă observată şi în restul Europei. Economiștii estimează că PIB-ul României va creşte cu 2,7% în 2024, depăşind uşor ritmul de 2,0% din anul precedent.

Creşterea economică va fi impulsionată în principal de investiţiile publice şi consumul privat, reprezentând o performanţă notabilă în actualul context macroeconomic.