Sărbătoarea SF. GHEORGHE, în 2024. 900.000 de români își serbează onomastica

0
1557




În jur de 900.000 de români își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe.









Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe 2024 sunt numele derivate de la Gheorghe: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a.

Din cei aproape 900.000 de români care poartă numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, peste 700.000 sunt bărbați si peste 180.000 femei.

La barbati, numele Gheorghe, Ghiorghe se regaseste in peste 550.000 dintre cazuri, George – peste 140.000, Gheorghita, Ghiorghita – peste 24.00, iar peste 4.800 de romani poarta numele Ghita.

Legenda Sfântului Gheorghe

S-a înrolat in armata romană si, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin faptele de arme. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303, Sf. Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din ordin imperial, sfântul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-și renega credința.

Loviri cu sulița, lespezile de piatră asezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încalțămintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou si toate celelalte torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Martorii suferintelor Sfantului Gheorghe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati pagane, imbratisand crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sf. Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze.

Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale.