Raport șocant! 9 din 10 copiii abuzați din România sunt victime ale membrilor familiei!

0
213




SCANDALOS… Cazul primarului din Sângeorz Băi aduce în atenția publică un subiect de cele mai multe ori tabu în România: copiii victime ale abuzului în familie. În 2019, datele oficiale arată aproximativ 16.000 de cazuri de abuz asupra copiilor, în creștere față de anul 2018. Dintre acestea, 14.600 sunt în familie. Acestea sunt doar cazurile raportate, însă, din păcate, poveștile celor mai mulți copii abuzați rămân în spatele ușilor închise.









Dintre cazurile de abuz fizic, emoțional și sexual asupra copiilor, cele mai mult se petrec în familie. Astfel,

  • – din peste 1400 de cazuri de abuz fizic, 1200 s-au înregistrat în familie,
  • – din 2000 de cazuri de abuz emoțional, 1800 s-au petrecut în familie,
  • – iar din aproape 1000 de cazuri de abuz sexual, 550 de copii au căzut victimă tot membrilor familiei.

“Cazul de la Sângeorz Băi este îngrozitor, însă aduce pe agenda publică o realitate pe care mulți copii din România o trăiesc.

Abuzurile din interiorul familiei sunt cel mai greu de recunoscut, de cele mai multe ori copiii nu spun nimic pentru a proteja abuzatorul, dar și din teama de a nu fi stigmatizați. Toți copiii au dreptul de a fi protejați împotriva violenței, dreptul la viață privată, dreptul de a le fi respectată demnitatea.

Vom urmări îndeaproape acest caz. Conform autorităților responsabile, au fost sesizate organele de cercetare penală, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni care aduc atingere drepturilor copilului. Legislația există, violența asupra copilului este interzisă prin lege, însă acest lucru nu este cunoscut, respectat și, cel mai important, aplicat.

În România, din păcate, violența asupra copilului este în continuare considerată o normalitate. Organizația noastră desfășoară programe cu părinții în fiecare comunitate în care lucrează pentru a schimba această mentalitate și pentru a-i învăța pe părinți să-și educe copiii cu blândețe”,

a declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România.

World Vision România a lansat, în decembrie 2017, raportul de cercetare „De ce lovim copiii?”, iar ceea ce a scos la iveală această radiografie a familiilor din țara noastră arată că trăim în continuare într-o societate în care corecțiile fizice sunt considerate o formă de educație.

Conform raportului, peste jumătate dintre părinți cred că lovirea este pentru binele copilului și 1 din 10 cred că lovirea apare din cauza copilului.

În plus, rezultatele unui sondaj online coordonat de Fundația World Vision România la începutul acestui an pe un eșantion de 1.594 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani (cei mai mulți, elevi de liceu) indică faptul că aceștia nu cunosc toate formele de abuz sexual – aspect extrem de important pentru a le putea reclama, iar atunci când o fac sunt extrem de rezervați în a discuta cu adulții din preajma lor sau în a reclama faptele la poliție sau la protecția copilului.