Buzatu, întâlnire istoricã la Chisinãu! Mai mulți președinți de raioane, la întâlnirea cu șeful județului Vaslui!

0
279




Este pentru prima datã când presedintele Buzatu a participat la o întâlnire cu presedintii de raioane din Republica Moldova. Întâlnirea a avut, ca temã, viitoarele proiecte comune. Printre acestea se numãrã si renovarea complexului statuar de la Bãcãoani.









Astfel, o delegatie a Consiliului Judetean Vaslui, condusã de presedintele Dumitru Buzatu, a participat la o întâlnire cu presedintii raioanelor partenere din Republica Moldova, respectiv Cimislia, Anenii Noi, Nisporeni si Strãseni, ce a avut loc la Biblioteca Nationalã din Chisinãu. Discutia s-a purtat pe marginea proiectelor derulate în comun, dar si perspectivele de cooperare si implementare a noi proiecte comune.

“Avem deja aprobate douã proiecte transfrontaliere, prin care dorim sã reabilitãm si sã dezvoltãm Ansamblul monumental Statuia ecvestrã a domnitorului stefan cel Mare, situat în satul Bacaoani. Primul este în parteneriat cu raionul Soroca, iar proiectul prevede restaurarea si conservarea platoului de recreere de la baza grupului statuar cu cele douã fântâni arteziene de mari dimensiuni, care se întinde de la limita cu drumul national DN 24 pânã la baza scãrilor, precum si a obeliscului din bronz aflat pe axa monumentului pe partea opusã a drumului national DN 24.

Al doilea proiect prevede pe de o parte, reabilitarea a douã obiective majore, de patrimoniu cultural si istoric din zona transfrontalierã Vaslui – Hâncesti, dedicate erei lui stefan cel Mare, respectiv ansamblul monumental de la Podul Înalt, judetul Vaslui – monument de patrimoniu si Muzeul Ciuciuleni din raionul Hincesti-Republica Moldova-obiectiv inclus în hubul turistic al raionului, si pe de altã parte, crearea de festivaluri si evenimente care sã promoveze obiceiurile si traditiile locale”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Proiectul prevede interventii de stabilizare a terenului pe care este amplasatã statuia ecvestrã a domnitorului stefan Cel Mare, consolidarea si restaurarea soclului, refacerea celor douã terase, curãtarea statuii din bronz, refacerea patinei la statuie dar si la cele douã basoreliefuri, restaurarea treptelor si alte lucrãri necesare pentru a pune în valoare ansamblul monumental si valorificarea sa în scop turistic.

De asemenea, pe un teren adiacent celui pe care se afla monumentul, care este in domeniul public al Comunei Muntenii de Jos, se vor realiza un parc tematic ,,Ctitorii stefaniene”, un teatru de varã cu 350 locuri care va oferi posibilitatea sustinerii unor evenimente culturale si un spatiu în aer liber dedicat sustinerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse traditionale.